Λουκέτο στο ιστορικό εργοστάσιο της Σέλμαν στο Βασιλικό Χαλκίδας
Επίσημη ανακοίνωση έκανε στο ΧΑ η εταιρεία τη Δευτέρα
Η είδηση του λουκέτου στο ιστορικό εργοστάσιο της Σέλμαν στο Βασιλικό Χαλκίδας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Η εταιρία Σέλμαν που ίδρυσε πριν από μισό περίπου αιώνα ο Παναγιώτης Ηλιάδης ανέβαινε το δικό της γολγοθά τα τελευταία 5 χρόνια λόγω της μεγάλης βουτιάς στην οικοδομή.
Την κατρακύλα της εταιρίας δεν μπόρεσε να αποτρέψει ούτε ο νέος ιδιοκτήτης της ( τα τελευταία τρία χρόνια) όμιλος της Alpha Woods.
Ο όμιλος ανακοίνωσε χθες στο Χρηματιστήριο ότι αναστέλλει οριστικά την λειτουργία του εργοστασίου αφήνοντας έτσι χωρίς δουλειά 174 εργαζόμενους και μάλιστα σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη από την ανεργία. Το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται στη Κομοτηνή και έχει επιδοτηθεί με πάνω από 20 εκατ. ευρώ στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου
Με το λουκέτο του εργοστασίου της Χαλκίδας, η Σέλμαν, που είναι η μεγαλύτερη και ιστορικότερη εταιρεία επεξεργασίας ξύλου στην Ελλάδα , κλείνει ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου : Ιδρύθηκε από την οικογένεια Παναγιώτη Ηλιάδη το 1962 , μπήκε στο Χρηματιστήριο το 1988 και το κύριο αντικείμενο δραστηριότητας της ήταν η παραγωγή κοντραπλακέ και πλακάζ στο εργοστάσιο στο Βασιλικό Χαλκίδας..
Αλλά δεν είναι μόνο η ελληνική βιομηχανία που χάνει ένα ακόμη ιστορικό εργοστάσιο . Είναι και η περιοχή της Χαλκίδας και γενικότερα της Εύβοιας που μαστίζεται απο τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Δίπλα στο εργοστάσιο της Σέλμα που κλείνει είναι και εργοστάσιο της NEOSET που έχει ήδη απολύσει πολλούς εργαζομένους. Και τα δύο εργοστάσια τα 3 τελευταία χρόνια έχουν απολύσει 1.000 άτομα. Στο εργοστάσιο της Σέλμαν πριν 3 χρόνια απασχολούνταν 800 άτομα και πριν 8 χρόνια 1.200 εργαζόμενοι
Πηγές της διοίκησης του ομίλου της Alpha Wood που ελέγχεται μετοχικά στο μεγαλύτερο της μέρος από την οικογένεια του κ. Αντώνη Αδαμοπούλου χρεώνουν το κλείσιμο του εργοστασίου και στην ακαμψία των εργαζομένων οι οποίοι είχαν αρνηθεί στο πρόσφατο παρελθόν να δεχθούν μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία . Τον περασμένο μάλιστα Σεπτέμβριο εργαζόμενοι είχαν μπλοκάρει την είσοδο του εργοστασίου αναστέλλοντας έτσι για πολλές ημέρες την λειτουργία του, με αφορμή την αδυναμία του ομίλου να εξοφλήσει έγκαιρα τα ποσά των αποζημιώσεων σε εργαζόμενους που είχαν προηγουμένως απολυθεί .
Την περασμένη χρόνια πέθανε ο ιδρυτής της εταιρείας Παναγιώτης Ηλιάδης ο οποίος κάτω από την ασφυκτική πίεση της ζημιογόνας πορείας της εταιρείας του την είχε πωλήσει έναντι μόλις 11 εκατ. ευρώ στους Αντώνη Αδαμόπουλο και Αγοραστό Χρήστο οι οποίοι είχαν ιδρύσει το 1981 στη Λάρισα την δική ομώνυμη εταιρία που αργότερα μετονομάστηκε Αlpha Woods . Ο Αντώνης Αδαμόπουλος είχε επιστρέψει ένα χρόνο πριν από την Αυστραλία.
Οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία στην απόφαση αυτή είναι μεταξύ άλλων ο δραματικός περιορισμός της δραστηριότητάς της, απότοκος της κατακόρυφης μείωσης παραγγελιών κατά 26% το εννεάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2011 και κατά 46% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010.
Επίσης η ραγδαία αύξηση της τιμής των βασικών πρώτων υλών και συγκεκριμένα της ξυλείας κατά 20%, λόγω διπλασιασμού της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και στροφής των καταναλωτών στη χρήση ξυλείας για θέρμανση ενώ και η τιμή της κόλλας, που αποτελεί τη δεύτερη βασική πρώτη ύλη της εταιρείας αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με το 2011
Το 2007, στην καλύτερη χρονιά από πλευράς πωλήσεων της εταιρείας ο τζίρος είχε φτάσει τα 147 εκατ. ευρώ εξαιτίας της έκρηξης της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Τότε ο όμιλος απασχολούσε περίπου 1.000 εργαζόμενους. Σήμερα που οι πωλήσεις της έχουν συμπαρασυρθεί από την «κατάρρευση» της οικοδομής, και μόλις που προσέγγισαν τα 36 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2012, ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων στον όμιλο φτάνει τους 376 και από αύριο θα περιοριστεί στο ήμισυ.
Από την πλευρά του το Σωματείο των εργαζομένων κάνει λόγο για επιχειρηματικά «παιχνίδια» : Στα σχέδια των μετόχων του ομίλου της Alpha Wood, υποστηρίζει ,είναι η τουριστική αξιοποίηση του ιδιωτικού λιμανιού και της παρακείμενης έκτασης των 200 στρεμμάτων που διαθέτει η Σέλμαν στο Βασιλικό
Από το 2009 μέχρι και σήμερα, η εταιρεία Σέλμαν ουδέποτε κατάφερε να ορθοποδήσει. Μεταξύ 2005 και 2012 όλες οι χρήσεις ήταν ζημιογόνες, με αποτέλεσμα σε αυτά τα οκτώ χρόνια η εταιρεία να παρουσιάσει ενοποιημένες ζημιές άνω των 180,8 εκατ. ευρώ σε ένα μέγεθος πωλήσεων που ξεπέρασαν τα 828 εκατ. ευρώ ενώ οι υποχρεώσεις της αυξήθηκαν από τα 163 εκατ. ευρώ στα 190 εκατ. ευρώ.
Η μητρική πάντως εταιρεία τα πηγαίνει καλά : η Alfa Woods, που έχει επιχορηγηθεί με άλλα 33,8 εκατ. ευρώ από τον Αναπτυξιακό νόμο από το 2002 έως το 2009, αποτελούσε τουλάχιστον μέχρι και πριν το 2011 μια σταθερά κερδοφόρα εταιρεία. Το 2010 είχε κέρδη ρεκόρ ύψους 36,4 εκατ. ευρώ ενώ έως τότε πραγματοποιούσε κέρδη της τάξης των 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Το 2011, όμως, έκλεισε τη χρήση με ζημιές 31 εκατ. ευρώ
Πηγή : tovima.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου