Translate

Καθησυχάζει ο εκπρόσωπος Ρεν ως προς «κυπριακό κούρεμα» στην Ελλάδα


Η Ελλάδα βελτίωσε αισθητά την εποπτεία των τραπεζών της, προκειμένου να διασφαλίσει την προσεκτική διαχείρισή τους, τονίζει ο Σάιμον Ο΄Κόνορ.

Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να αποτελέσει η Κύπρος προηγούμενο για την Ελλάδα, εμφανίστηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ παρείχε διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν «καθαρές και σημαντικές» διαφορές μεταξύ της κατάστασης στην Κύπρο και αυτής της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καθοριστικό ότι η ελληνική κρίση δεν ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα, ενώ – τόνισε- το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το ΑΕΠ της Ελλάδας, σε σύγκριση με τα όσα ισχύουν στην Κύπρο.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του επίτροπου Οικονομίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βελτίωσε αισθητά την εποπτεία των τραπεζών της, προκειμένου να διασφαλίσει την προσεκτική διαχείρισή τους.

Ο Σάιμον Ο΄Κόνορ επισήμανε επίσης ότι στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με χρηματοδοτική ικανότητα 50 δισ. ευρώ και με στόχο να εγγυηθεί την ανακεφαλοποίηση και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Υπογράμμισε ότι το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας διασφάλισε με επιτυχία ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ως εκ τούτου έχουν σταθερές δραστηριότητες. Σημείωσε δε ότι η πλήρης ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών.

Στη διάρκεια της διαδικασίας σταθεροποίησης του τομέα όλες οι καταθέσεις ήταν συνεχώς διαθέσιμες, στο σύνολό τους, στους πελάτες των τραπεζών, ανέφερε ο Σ. Ο' Κόνορ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι αυτή η αρχή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται και στο μέλλον.

Τέλος, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν παρέθεσε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα το ενεργητικό των τραπεζών τον Δεκέμβριο του 2012 ανήλθε σε 442,2 δισ. ευρώ όταν το ελληνικό ΑΕΠ το 2011 ήταν 208,5 δισ. ευρώ, δηλαδή προκύπτει μια σχέση ενεργητικού προς ΑΕΠ 212%.

Συγκριτικά στην Κύπρο το ενεργητικό των τραπεζών ήταν 126,3 δισ. τον Δεκέμβριο του 2012 με ΑΕΠ 17,9 δισ. ευρώ το 2011, δηλαδή προκύπτει σχέση ενεργητικού προς ΑΕΠ 703%.


Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις