Translate

Μ. Ντράγκι: Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο για απευθείας παρέμβαση στις αγορές

 Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν επιπλέον αποφασιστικά και επείγοντα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότηταςΗ ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στην πραγματοποίηση απευθείας επιχειρήσεων στις ανοιχτές αγορές, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητο το παρεμβατικό επιτόκιο στο 0,75%.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του καθήκοντός του να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και διατηρώντας την ανεξαρτησία του στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ίσως αναλάβει απευθείας πράξεις ανοικτής αγοράς», είπε.

Επιπλέον, προσέθεσε ότι το ΔΣ της ευρωτράπεζας εξετάζει περαιτέρω «μη συμβατικά» μέτρα (σ.σ. ενδεχομένως ένα νέο γύρο φθηνών δανείων προς τις τράπεζες, ένα πρόγραμμα αγοράς τραπεζικών assets, επιπλέον χαλάρωση των κριτηρίων για τη χορήγηση ρευστότητας) και είπε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα σχεδιασθούν οι κατάλληλες λεπτομέρειες για αυτά τα μέτρα.

Για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι θα ανακάμψει μόνο με πολύ αργό ρυθμό και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν επιπλέον αποφασιστικά και επείγοντα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

«Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», σημείωσε και ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο το υψηλό κόστος δανεισμού που υπάρχει σε ορισμένες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω και θα υποχωρήσει και πάλι κάτω από το 2% το 20143.

Ο κ. Ντράγκι καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των έντονων αντιδράσεων της Bundesbank και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ζητούν μέτρα στήριξης, στο πλαίσιο της δέσμευσης του ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ.

Άλλωστε, στη συνέντευξη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι είναι γνωστές οι επιφυλάξεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για την αγορά ομολόγων.

Οι αγορές αναμένουν γενναίες αποφάσεις από τον κ. Ντράγκι, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται νέα επίθεση κερδοσκόπων στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

Νωρίτερα σήμερα, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες από την έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, ανέφερε ο κ. Ντράγκι θα σηματοδοτήσει κοινή δράση ΕΚΤ και EFSF/ESM, για την αγορά κρατικών ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, με στόχο την πτώση των επιτοκίων δανεισμού.

Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι ο μηχανισμός ESM θα αγοράζει κρατικά ομόλογα απευθείας από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει και ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Για τις αγορές ομολόγων μέσω του ESM θα απαιτείται, πάντως, ειδική αίτηση της ενδιαφερόμενης χώρας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.

Πάντως, εκτιμάται ότι το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να αναλάβει πραγματική δράση από τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι «συζητήσαμε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, αλλά δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι αναμένουν νέα μείωση πριν το τέλος του έτους, αλλά μόνο επτά από τους 70 περιμένουν μια τέτοια κίνηση τον Αύγουστο.

* Νωρίτερα σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε επίσης αμετάβλητο (στο 0,50%) το βασικό της επιτόκιο, ενώ ανακοίνωσε ότι το ύψος του προγράμματος «ποσοστικής χαλάρωσης» θα παραμείνει στα 375 δισ. λίρες.

Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις