Translate

Eurogroup: Βοήθεια «à la carte» προς την Ελλάδα βλέπουν οι Financial Times Deutschland


Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup Γερμανία και ΔΝΤ δεν έχουν βρε ακόμη κοινό τόπο ως προς τη λύση για το ελληνικό χρέος . Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και δεν έχει διασφαλιστεί η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το διάστημα 2014-2016.

Στο αίτημα του ΔΝΤ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η ευρωζώνη και κυρίως το Βερολίνο λένε «όχι» και αντιπροτείνουν ένα μίγμα μέτρων που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να δώσουν απάντηση στο ερώτημα του χρηματοδοτικού κενού που συνεπάγεται η επιμήκυνση.

«Βοήθεια στους Έλληνες à la carte» είναι ο τίτλος των Financial Times Deutschland που αναφέρουν: «Ο καθένας όπως μπορεί. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα ψάξουν η καθεμία μόνη της πως μπορεί να βοηθήσει καλύτερα την Αθήνα ώστε να μειώσει το χρέος της. Από έναν κατάλογο μέτρων, η κάθε χώρα θα επιλέξει τα μέσα, τα οποία μπορεί στο εσωτερικό της να υποστηρίξει καλύτερα. Η Γερμανία θα μπορούσε να αυξήσει τις εγγυήσεις που δίνει στο μηχανισμό διάσωσης».

Σύμφωνα με την Financial Times Deutschland, «τα μέλη της Ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους μέχρι το 2020, επιλέγοντας από την παλέτα των πιθανών λύσεων εκείνες, οι οποίες θα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές στο εσωτερικό πεδίο, δηλαδή στην κοινή γνώμη των χωρών τους.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, δεν θα υπάρξει ενιαία λύση για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά θα προκριθεί η λύση με το μικρότερο κόστος για όλους τους παίκτες, «εφόσον οι αριθμοί και το ΔΝΤ το επιτρέπουν», όπως εκτιμούν κύκλοι του Βερολίνου.

Για παράδειγμα, η Γερμανία τείνει προς την λύση της ενίσχυσης της συμμετοχής της στον EFSF κατά 10 δισ. Ευρώ. Με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα αγοράσει ομόλογα από ιδιώτες επενδυτές σε χαμηλές τιμές, σε μία προσπάθεια να μειώσει το βάρος του χρέους. Οι υπόλοιποι «16» θα επιλέξουν ανάμεσα σε μία σειρά επιλογών τις κινήσεις εκείνες που μπορούν να υποστηρίξουν πολιτικά στο εσωτερικό τους.

Και το Spiegel-Online
Οπως αναφέρει το Spiegel-Online: «Διαπραγματευτικοί κύκλοι της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο οι επιμέρους χώρες να συμμετάσχουν με εθνικές, εξειδικευμένες δράσεις η καθεμιά στη βοήθεια που θα παρασχεθεί τώρα προς την Ελλάδα. Η Γερμανία θεωρεί ότι έτσι η Αθήνα θα μπορούσε να ωφεληθεί από το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας με μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Το 2010 η Γερμανία χορήγησε δάνεια ύψους 15,17 δις. ευρώ.

»Η Αθήνα έχει πληρώσει μέχρι τώρα – σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών – 300 εκατομ. ευρώ τόκους στη Γερμανία. Με βάση τον μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό, η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα ετήσια έσοδα από το πρώτο δάνειο προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 130 εκατομ. ευρώ περίπου. Πόσο μπορούν όμως να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων του πρώτου πακέτου βοήθειας; Τουλάχιστον όχι κάτω από το 1%, που θίγει τη δαπάνη αυτοχρηματοδότησης της εμπλεκόμενης τράπεζας δανειοδότησης KfW, λένε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τα ακριβή ποσά δεν αναφέρθηκαν.

Το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν υποστηρίζει ότι όλες οι πλευρές θα «πρέπει να μετακινηθούν» από τις θέσεις τους προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση. Σε συνέντευξή του προς τη σημερινή Bild, ο κ. Ασμουσεν διαμηνύει πως «το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη».


Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις