Translate

Οι 60 ημέρες της κολάσεως


Ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή

Τις πιο κρίσιμες 60 ημέρες της μεταπολιτευτικής της ιστορίας ζει η χώρα, η τύχη της οποίας - όπως και η συμμετοχή της στο ευρώ - κρέμονται στην κυριολεξία από μια κλωστή.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, άλλωστε, θα κριθεί το αποτέλεσμα του σκληρού παζαριού που εντείνεται στο παρασκήνιο (στην παρούσα φάση όχι με ευνοϊκούς όρους για τη χώρα μας) όσο και τα μέτρα που θα ληφθούν ενόψει της δόσης του Μαρτίου. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται και οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο, που οι δανειστές επιτάσσουν να το ψηφίσουν και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ή τουλάχιστον τα δυο έως τώρα κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που προηγείται αισθητά στις δημοσκοπήσεις.

Οι ημερομηνίες-κλειδιά εντός και εκτός της χώρας για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, έχουν ως εξής:

Τετάρτη 18/1: Επιστρέφει στην Αθήνα ο Τσαρλς Νταλάρα. Αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για το PSI. Παράλληλα θα έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Παρασκευή 20/1: Ο Ιταλός πρωθυπουργός, διεκδικώντας μια διαφορετική πολιτική της Ευρώπης έναντι της κρίσης, υποδέχεται στη Ρώμη Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί. Ο Μάριο Μόντι διεκδικεί περισσότερη ανάπτυξη, ευρωομόλογο, άλλο ρόλο της ΕΚΤ.

Δευτέρα 23/1: Κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες με συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη συνεδρίαση αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι όροι για το ελληνικό PSI.

Δευτέρα 30/1: Σύνοδος Κορυφής ΕΕ. Για πολλούς η τελευταία ευκαιρία να αντιμετωπίσει η Ευρώπη των «27» την κρίση με τις λιγότερο δυνατές απώλειες. Αναμένεται βέτο Κάμερον για τον φόρο Τέρπιν και νέα σύγκρουση γαλλογερμανικού άξονα με Λονδίνο.

5-10 Φεβρουαρίου: Δημόσια ανακοίνωση για τη διαδικασία του. Προσφέρεται η ανταλλαγή ομολόγων στους ιδιώτες επενδυτές.

20 Φεβρουαρίου: Συνάντηση υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αρχές Μαρτίου: Αν όλα κυλήσουν ομαλά, αρχίζει η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

1-2 Μαρτίου: Νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες για την ευρωζώνη, με την αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Επίσπευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας το αργότερο έως τον Ιούλιο.

Εντός του Μαρτίου:
 Έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από την τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΚΤ και ΔΝΤ) , καθώς και από τις χώρες-μέλη της ΕΕ που διαθέτουν ή επικαλούνται συνταγματικό πρόβλημα, όπως π.χ. η Φινλανδία.

Έως τα τέλη Μαρτίου
: Έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου Μνημονίου από την ελληνική Βουλή.

Στο εσωτερικό μέτωπο

Στο διάστημα αυτό αναμένονται έντονες κοινωνικές εκρήξεις, με τα συνδικάτα να προετοιμάζονται για 24ωρη απεργία πιθανότατα και στις αρχές Φεβρουαρίου. Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου θα διαλυθεί η Βουλή των Ελλήνων και θα προκηρυχθούν εκλογές. Πιθανότερη ημερομηνία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η 29η Απριλίου, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει για κάλπες πριν από το Πάσχα. Για τον Μάρτιο επίσης έχει προαναγγελθεί αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. 

Πηγή : real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις