Translate

«Κούρεμα» 20% στους μισθούς θέλουν οι Τράπεζες


Συνεχίζονται οι επαφές των διοικήσεων των τραπεζών με τους συλλόγους των εργαζομένων τους με στόχο την ελάφρυνση του μισθολογικού κόστους μέσω περικοπών στις αποδοχές όλων των υπαλλήλων σε ποσοστά έως και 20% από την ερχόμενη χρονιά.

Στις συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα τα διοικητικά επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων ζήτησαν από τους συνδικαλιστικούς φορείς την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, που θα προβλέπουν μείωση των δαπανών μισθοδοσίας, ενόψει του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος και των ζημιών που θα προκύψουν από τους ελέγχους της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια

Πρώτες στο «χορό» των διαπραγματεύσεων μπήκαν οι θυγατρικές των γαλλικών ομίλων Credit Agicole και Societe Generale, Emporiki Bank και Geniki Bank αντίστοιχα, οι οποίες στοχεύουν στην ελάφρυνση του κόστους λειτουργίας τους, ώστε να περιορίσουν τις ζημιές τους από τις δραστηριότητές τους στην εγχώρια αγορά.

Στην Εμπορική Τράπεζα έχει γίνει πρόταση για επιβολή πλαφόν στις ετήσιες αποδοχές σε όλες τις διευθύνσεις και για την κατάργηση επιδομάτων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, ενώ στη Γενική επιδιώκεται η οριζόντια περικοπή των μισθών κατά 15%.

Την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης και ο πρόεδρός της κ. Β. Ράπανος είχαν συνάντηση με το προεδρείο του συλλόγου των εργαζομένων, από το οποίο ζήτησαν συμμετοχή του προσωπικού στο πρόγραμμα προσαρμογής που θα εφαρμοστεί.

Η πρόταση της διοίκησης της Εθνικής αφορά σε οριζόντιες μειώσεις μισθών κατά 20% με στόχο την εξοικονόμηση πόρων ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία θα συμβάλλει στην προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό των κεφαλαίων που θα αντληθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), λόγω των απομειώσεων από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και την αύξηση των επισφαλειών.

Εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές θα κλείσουν τη συμφωνία με χαμηλότερες περικοπές στους μισθούς, ωστόσο θεωρείται δύσκολο το ποσοστό της μείωσης να πέσει κάτω από το 10%.

Ανάλογες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται ήδη σε Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

Το πιο πιθανό είναι πάντως οι συμβιβασμοί που θα προκύψουν θα εφαρμοστούν βάσει επιχειρησιακών συμβάσεων που θα υπογραφούν, καθώς θεωρείται αδιανόητο η ΟΤΟΕ να αποδεχθεί μειώσεις των μισθών σε επίπεδο κλάδου.

Πηγή: www.tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις