Translate

Διαρκείς συσκέψεις για αναζήτηση νέων μέτρων ως την Κυριακή


Διαρκείς συσκέψεις με στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος. Την πόρτα του γραφείου της αντιπροεδρίας στην οδό Ζαλοκώστα πέρασαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Η. Πλασκοβίτης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Π. Χριστοδούλου. Αργότερα την Τετάρτη ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο. Αγνωστο παραμένει προς το παρόν αν θα υπάρξει βραδινή συνάντηση με τα στελέχη της τρόικας. 
Αντικείμενο των συσκέψεων είναι το τελικό σχέδιο των μέτρων ύψους 2,2 δισ. (1% του ΑΕΠ) σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Π. Καψή ή ως και 4,4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τα οποία θα πρέπει να παρουσιαστούν στην τρόικα και να συμφωνηθούν το αργότερο ως την Κυριακή. Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα καθώς τη Δευτέρα η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει στο Eurogroup ένα πειστικό σχέδιο στους Ευρωπαίους για την κάλυψη των δημοσιονομικών αποκλίσεων στον Προϋπολογισμό του 2011 και των πιθανών αποκλίσεων που θα υπάρξουν κατά την εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού λόγω της βαθύτερης ύφεσης.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύριος όγκος της εξοικονόμησης θα προέλθει από περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, από τον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών και από την κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου.

Το πράσινο φως από το Eurogroup της Δευτέρας αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την έγκριση του λεγόμενου «προμνημονίου» το οποίο θα επιτρέπει την εκταμίευση του τμήματος των κεφαλαίων της νέας δανειακής σύμβασης που απαιτούνται για την υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Το PSI βρίσκεται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στην τελική φάση της τεχνικής του ολοκλήρωσης αλλά η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ ώστε να μπορέσει να προβεί σε δημόσια πρόσκληση των ιδιωτών ομολογιούχων στις 13 Φεβρουαρίου, εγκαίρως για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία πριν από τη λήξη του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου.

«Οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει κατά τρόπο αμετάκλητο να δεσμευτούν σε σχέση με το πρόγραμμα» δήλωσε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος ενόψει των κρίσιμων εικοσιτετραώρων που ακολουθούν ως την Κυριακή. «Οταν πρόκειται προκαταβολικά να δοθούν δεκάδες δισεκατομμυρίων σε λίγες ημέρες, σε λίγες εβδομάδες, τα 2/3 περίπου του νέου προγράμματος των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι λογικό ο δανειστής να θέλει να ξέρει ότι ο δανειζόμενος αναλαμβάνει ευθύνες μακροπροθέσμως» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων με τα εξής:

-«Κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου του 2012, κυρίως μέσα από τη μείωση των δαπανών που αφορούν το χώρο της υγείας και συγκεκριμένα του φαρμάκου, τις δαπάνες των εξοπλισμών και τις δαπάνες που μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέσα από την αναδιάρθρωση υπηρεσιών και φορέων της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

-Δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι το κοινωνικοασφαλιστικό. Η μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων και των επικουρικών συντάξεων και η μείωση στο μέτρο του δυνατού του μη μισθολογικού κόστους εργασίας.

-Τρίτο θέμα είναι οι εργασιακές σχέσεις και, βεβαίως, τα θέματα που είναι πάντα στην ατζέντα και αφορούν τη δημόσια διοίκηση, την αξιολόγηση του προσωπικού, τη μείωση του όγκου του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τη δικαιοσύνη. Ολα όσα, δηλαδή, συγκροτούν και το περιεχόμενο της πέμπτης αναθεώρησης του προηγούμενου προγράμματος που έχει δοθεί στη δημοσιότητα».

Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις