Translate

Προγράμματα για 62.000 άνεργους νέους μέσα στο 2013


Εθνική προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας

Tα εφιαλτικά ποσοστά της ανεργίας των νέων που έχουν εκτοξευθεί στο 56,6%  στις ηλικίες από 15 έως 24 ετών σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Oκτώβριος 2012) θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μ΄ ένα ακόμα εθνικό σχέδιο δράσης από το οποίο εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν συνολικά 350.000 νέοι άνεργοι  από παλιά και νέα προγράμματα μέσα στο 2013.

Το ύψος του  προυπολογισμού για τα 20 προγράμματα που παρουσίασαν νωρίτερα  οι υπουργοί Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και Παιδείας κ. Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ και τα κονδύλια θα αντληθούν τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), όσο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

«Η πολιτεία είναι στα όρια του συναγερμού με 26 εκατ. ανέργους στην ευρωζώνη» δήλωσε ο κ. Βρούτσης στη σημερινή παρουσίαση ενώ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «πρόκειται για μαραθώνιο στον οποίο πρέπει να τρέξουμε όλοι έξω από κομματικά στερεότυπα».

Το καινοτόμο στοιχείο που υιοθετείται με τα νέα προγράμματα θα είναι ένας συνδυασμός κατάρτισης, προγραμμάτων τύπου stage  για 5 μήνες στον  ιδιωτικό τομέα και επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, εφόσον ο εργοδότης επιλέξει να απασχολήσει τον άνεργο για ένα χρόνο μετά τα δύο πρώτα στάδια του προγράμματος.

Το πρόγραμμα ευθύνης του  υπουργείου Εργασίας θα απευθύνεται σε 63.000 ανέργους έως 29 ετών και θα έχει προυπολογισμό 390 εκατ. ευρώ 

Α) Το πρώτο  στάδιο αφορά στην κατάρτιση έως 100 ώρες των  νέων σε συγκεκριμένες  ειδικότητες. Ο χρόνος κατάρτισης θα αμείβεται έως 8 ευρώ την ώρα. 

Β) Το δεύτερο  στάδιο αφορά στην πρακτική άσκηση με εργασιακή εμπειρία  για 5 μήνες, με ασφαλιστική κάλυψη μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μισθό από 400 ευρώ για ανέργους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως 460 ευρώ για πτυχιούχους. Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν κάλυψη μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Γ). Το τρίτο στάδιο αφορά στην απασχόληση των καταρτιζόμενων που έχουν αποκτήσει και εργασιακή εμπειρία, ανέργων, για άλλους 12 μήνες. Στο στάδιο αυτό, εφαρμόζεται ένα άλλο γνωστό πρόγραμμα, αυτό της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών.

Οι πτυχιούχοι θα πρέπει να έχουν πάρει το πτυχίο τους 36 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης και βάσει του σχεδιασμού, προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό - διατροφικό τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις νέες τεχνολογίες, την ενέργεια, τις κοινωνικές υπηρεσίες (κυρίως υγεία και πρόνοια) και στην ναυτιλία. 

Το Υπουργείο  Παιδείας θα συνεχίσει να εφαρμόζει  και το 2013 τα προγράμματα για την  ενίσχυση της κατάρτισης και της  επιχειρηματικότητας των νέων που  θα καλύψουν 283.000 ανέργους ενώ το ύψος του προυπολογισμού ανέρχεται στα 130 εκ ευρώ.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης  τέλος  παρουσίασε δύο νέα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας  των νέων και των γυναικών προυπολογισμού 80 εκ ευρώ από τα οποία θα επωφεληθούν 3.100 άνεργοι.


Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις