Translate

Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 28% για επαγγελματίες

Ισχύει επίσης για ατομικές επιχειρήσεις και εταιρείες


Ασανσέρ έχει καταντήσει ο συντελεστής για το φόρο των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς για τέταρτη ή πέμπτη φορά έρχονται νέες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Το νέο σχέδιο που αναμένεται να ζητηθεί τις επόμενες ημέρες και να οριστικοποιηθεί ώστε να περιληφθεί στο  υπό κατάρτηση φορολογικό νομοσχέδιο που είναι προαπαιτούμενο για να λάβει η Ελλάδα τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ είναι να φορολογούνται 800.000 επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ χωρίς κανένα αφορολόγητο.

Οι προηγούμενες προτάσεις που έχουν εξεταστεί τόσο από τους εκπροσώπους της διακομματικής επιτροπής που συνεδριάζει στο υπουργείο Οικονομικών όσο και από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ήταν να φορολογούνται οι επιτηδευματίες με συντελεστή 35% ή με κλιμακωτούς συντελεστές 20%, 25%, 35%.

Με την τελευταία πρόταση μειώνεται η αρχική επιβάρυνση του 35% αλλά και πάλι οι επαγγελματίες θα πληρώσουν πρόσθετη φορολογία σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Το επιχείρημα για τον υψηλό αυτό συντελεστή από πλευράς παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία οι Ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια δήλωναν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα και αυτό όπως φαίνεται δεν πρόκειται να αλλάξει. Ετσι επιβάλλεται ένας υψηλός φορολογικός στα καθαρά κέρδη από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητα ώστε να καταφέρει κάποια στιγμή το κράτος να εισπράξει τους φόρους που αναλογούν στις πραγματικές δραστηριότητες των εν λόγω πολιτών.

Επίσης, στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι με 28% να φορολογούνται ενιαία και οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι ΕΠΕ στο σύνολο των καθαρών κερδών είτε αυτά διανέμονται στους μετόχους είτε όχι.
Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει και άλλα μέτρα όπως για παράδειγμα η κατάργηση των πάσης φύσεως φοροαπαλλαγών. Η τελευταία πρόταση που συζητήθηκε είναι να καταργηθούν όλες και να παραμείνουν μόνο οι εξής δύο: οι ιατρικές δαπάνες και η διατροφή που καταβάλει ο πρώην σύζυγος στα χωρισμένα ζευγάρια.


Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις