Translate

Πώς θα σας επιστραφεί ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης

Με μια αίτηση θα πληροφορείστε αν δικαιούστε ή όχι επιστροφή - Τις επόμενες μέρες οριστικοποιείται η διαδικασίαΜε μία αίτηση που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι πολίτες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα πληροφορούνται αυτόματα αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου ύψους περίπου 332 ευρώ ανά χίλια λίτρα πετρελαίου που προορίζεται για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους.

Στη συνέχεια και μόλις λάβουν το «πράσινο» φως από το υπουργείο Οικονομικών ότι πληρούν τα εισοδηματικά, οικογενειακά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, θα τους γνωστοποιείται ένας κωδικός αριθμός πρωτοκόλλου που θα αντιστοιχεί στο συνολικό αριθμό των λίτρων για τα οποία δικαιούνται να λάβουν επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή δεν θα γίνει στο 100% του κίνησης αλλά στο 80%. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΦΚ στο θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο και όχι στα 412 ευρώ που είναι σήμερα ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης.
Πέρυσι, ο μειωμένος ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Κατά συνέπεια, το υπουργείο Οικονομικών θα επιστρέφει στα 1.000 λίτρα τη διαφορά (330 - 60 =270 ευρώ) συν ΦΠΑ 23%, δηλαδή συνολικά περίπου 332 ευρώ στα χίλια λίτρα ή 0,32 ευρώ το λίτρο.
Πως θα επιστρέφεται όμως αυτό το ποσό; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι πολίτες όταν θα καλούν την εταιρεία που θα τους προμηθεύσει με το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους θα της γνωστοποιούν τον ειδικό αριθμό πρωτοκόλλου που τους έχει χορηγήσει η ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ. Στη συνέχεια θα πληρώνουν το πετρέλαιο με το σύνολο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δηλαδή με τα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα συν ΦΠΑ και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα πιστώνει τη διαφορά του φόρου το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες  στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που τον έχει αναγράψει στην αρχική αίτηση επιστροφής.
Η παραπάνω διαδικασία συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της 3ης κατά σειρά σύσκεψης για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Θεωρείται απλή διαδικασία χωρίς γραφειοκρατική ταλαιπωρία.
Οριστικοποίηση της διαδικασίας επιστροφής τις επόμενες μέρες

Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί πλήρως η διαδικασία επιστροφής καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για τους ενοικιαστές ή τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών. Δηλαδή πως θα επιστρέφεται ο φόρος όταν σε μία πολυκατοικία είναι ένας ή δύο δικαιούχοι και υπόλοιποι θα επιβαρυνθούν με το σύνολο του φόρου.
Το υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνει στην απάντησή του προς τον αιτούντα τον αριθμό των λίτρων που δικαιούται επιστροφής φόρου. Ετσι θα γνωρίζει ότι μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό λίτρων δεν θα πληρώσει παραπάνω φόρο, ενώ για κάθε λίτρο που θα καταναλώνει επιπλέον θα επιβαρύνεται σημαντικά.
Η επιλογή για το αν κάποιος δικαιούται ή όχι επιστροφή φόρου θα γίνεται κυρίως με εισοδηματικό κριτήρια που για οικογένεια χωρίς παιδιά θα είναι περίπου 15.000 ευρώ, ενώ για όσους έχουν παιδιά υπάρχει πρόταση το κριτήριο να αυξάνεται 5.000 ευρώ ανά κάθε παιδί. Οσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα δικαιούνται επιδότηση.
Επιπλέον και σε συνδυασμός με το εισοδηματικό κριτήριο, επίδομα θα λαμβάνουν όσοι έχουν πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ. αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ. Παράλληλα, η ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε 4 γεωγραφικές ζώνες μέσω των οποίων θα καθοριστούν τα λίτρα πετρελαίου για τα οποία θα δίνεται επιστροφή φόρου. Διαφορετική ανώτερη κατανάλωση θα θεσπιστεί για όσους ανήκουν στην Α΄ζώνη (Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα και Δράμα) και διαφορετική για εκείνους που ζουν στην Β ζώνη (Υπόλοιποι νομοί Μακεδονίας, Θράκη, Ηπειρο, Θεσσαλία, Ευρυτανία και Αρκαδία) ή τη Γ΄ζώνη (Υπόλοιποι νομοί Στερεάς Ελλάδας, Κορινθίας, Ηλείας) ή τέλος στη Δ΄ζώνη (Αχαΐα, Λακωνία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Νησιωτική Ελλάδα).
Τέλος, υπάρχει εισήγηση να εξαιρούνται από την επιστροφή φόρου οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων 6 στους 10 δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα κάτω από 7.500 ευρώ το χρόνο. Αντίθετα κανονικά θα υπάρξει πρόβλεψη για επιστροφή φόρου σε μισθωτούς, συνταξιούχους και οι αγρότες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών έως το τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα κριτήρια και το πως θα δίνεται η επιστροφή φόρου σε όλους τους δικαιούχους.Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις