Translate

Γ. Στουρνάρας: «Είμαστε σε καλό δρόμο, προσπάθειες να τελειώσουν όλα τέλη Οκτωβρίου»

«Πρέπει να λάβετε δραστικά μέτρα», δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ Κλ. Γιούνκερ


Δεν αναμένονται πολιτικές αποφάσεις για την Ελλάδα πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 8 Οκτωβρίου.

«Η Ελλάδα γνωρίζει ότι πρέπει να επιδείξει πολύ ισχυρή αποδοτικότητα στις μεταρρυθμίσεις μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Η ελληνική κατάσταση θα συζητηθεί στη συνάντηση της 8ης Οκτωβρίου, αλλά αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, είπε ότι θα είναι έτοιμη το νωρίτερο στις αρχές Οκτωβρίου.

Στη συνέντευξη ήταν επίσης παρόντες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ο επίτροπος Ολι Ρεν και ο επικεφαλής του EFSF/ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτό παράθυρο για επμήκυνση, λέγοντας πως ο (περισσότερος) χρόνος είναι μία επιλογή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα έχει κάνει καλή δουλειά και έχει σημειώσει πρόοδο τόσο στο τομέα των δαπανών όσο και των εσόδων, σημείωσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ακόμα ότι έχει να κάνει πολύ δουλειά στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη.

Δηλώσεις Γ. Στουρνάρα

Θετικό, χαρακτήρισε το πνεύμα της συζήτησης για την ελληνική οικονομία στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός είπε ότι έγινε μια παρουσίαση για την ελληνική οικονομία από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Κατόπιν, ανέφερε, μίλησε ο ίδιος.

«Υπάρχει σημαντική αποδοχή ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος. Υπήρξε συμφωνία ότι συγκλίνουμε με την τρόικα, βέβαια δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε όλα, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Θα προσπαθήσουμε, ώστε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου», τόνισε.

Για να τελειώσουμε προς το τέλος Οκτωβρίου, πρέπει το πόρισμα να έχει κατατεθεί πριν, διευκρίνισε.

Σε ερώτηση, κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να πάρει την επόμενη δόση μόνο με την ολοκλήρωση των μέτρων και χωρίς να υπάρχει συνολική λύση, ο κ. Στουρνάρας απάντησε:

«Αυτά τα κουβεντιάζουμε, δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, όλες αυτές οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι. Το βασικό είναι, όπως τόνισαν όλοι, ότι θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας».Ο Γιούνκερ για την Ισπανία

Η Ισπανία θα ανακοινώσει ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ μετά το τέλος του άτυπου συμβουλίου του Eurogroup.

«Ενα διαρθρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα ανακοινωθεί ώς το τέλος του μήνα» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι μεταρρυθμίσεις θα στηρίζονται στις συστάσεις της ΕΕ και θα συνοδεύονται από ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, διευκρίνισε από την πλευρά του ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.

Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι θα είναι πλήρως ενεργός στο τέλος του Οκτωβρίου.

«Η καταβολή των δύο δόσεων θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να είναι πλήρως ενεργός στο τέλος του Οκτωβρίου» είπε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διέψευσε ότι διεξάγονται «εντατικές διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στο Ταμείο και την ΕΚΤ όσον αφορά μια βοήθεια στην Ισπανία.

Η κ. Λαγκάρντ αναφερόταν στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τη διεξαγωγή τέτοιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ίδια και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι δεν συμβαίνει αυτό» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λευκωσία.

Τις πληροφορίες αυτές είχε διαψεύσει νωρίτερα και εκπρόσωπος της ΕΚΤ.


Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις