Translate

Νέο χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ


Tελειωμό δεν έχουν οι επιβαρύνσεις και τα χαράτσια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ οι οποίοι τείνουν να μεταβληθούν στο βασικό εργαλείο συλλογής φόρων και επιδοτήσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Με μια πρωτοφανή απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας  αυξάνεται από 29% - 91% το τέλος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών για να καλύψει το τεράστιο  έλλειμμα που έχει προκύψει από την είσοδο στην παραγωγή ηλεκτρισμού των φωτοβολταϊκών  εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 7,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 5,57 ευρώ που ήταν έως σήμερα.

Για τα νοικοκυριά το τέλος ΑΠΕ που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος διαμορφώνεται στα 8,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 5,99 ευρώ που ήταν έως τώρα (αύξηση 45,9%).

Η ποσοτική επιβάρυνση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το ΥΠΕΚΑ, υπολογίζεται για ένα μέσο νοικοκυριό σε 1 ευρώ τον μήνα.

Τα νέα τέλη, θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου, έως και τον Ιούνιο του 2013. Η αύξηση αποτελεί την πρώτη κίνηση για την κάλυψη του ελλείμματος στο λογαριασμό μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ.).

Τα ελλείμματα προέκυψαν σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς λόγω του στρεβλού υπολογισμού των τιμών ηλεκτρισμού στην χονδρική αγορά .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του διαχειριστή ενέργειας σε λιγότερο από 7 μήνες εκτινάχθηκε στα 300 εκατ. ευρώ λογαριασμό που ως συνήθως θα πληρώσουν οι καταναλωτές.

Επίσης αναμένονται αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, για μείωση της τιμής με την οποία πληρώνονται οι κιλοβατώρες από φωτοβολταϊκά, ενώ συζητούνται μέτρα όπως φορολόγηση επί του κύκλου εργασιών των μονάδων φωτοβολταϊκών, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του λογαριασμού ΑΠΕ.


Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις