Translate

Τα μέτρα «δαγκώνουν» τις συντάξεις και τα επιδόματα

Φεύγουν 115.000 υπάλληλοι με την αναλογία «μία πρόσληψη, 10 αποχωρήσεις» – Κόβονται υπερωρίες, αμοιβές σε επιτροπές – Κόβονται επιδόματα στους ομογενείς



Μέτρα που «δαγκώνουν» και οδηγούν στη μείωση των αποδοχών (μισθολογικού κόστους, συντάξεων, επιδομάτων) και στην έξοδο από το Δημόσιο 150.000 υπαλλήλων ως το 2015 καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση από το 2013 προκειμένου να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.
Μετά την αφαίρεση εισοδημάτων περίπου 12 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά το 2012 - τη μεγαλύτερη δόση λιτότητας που εφαρμόστηκε ποτέ στη χώρα μας - η τρόικα απαιτεί από την κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο 2 και όσα επιπλέον απαιτούνται για να εξοικονομήσει το Δημόσιο άλλα 11 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.
Ο στόχος είναι ένας και προφανής: να επιτύχει η Ελλάδα το 2013, για πρώτη φορά από την εποχή Σημίτη που ξεκίνησε τη διαδρομή ένταξής της στο ευρώ, πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Με άλλα λόγια, τα έσοδα να καλύπτουν τις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, καθώς και τη λειτουργία του κράτους, χωρίς να απαιτείται η προσφυγή σε νέο δανεισμό.
Επίσης, από το 2014 η Ελλάδα να είναι σε θέση, μέσω της πολιτικής των μαζικών αποκρατικοποιήσεων, πώλησης ακινήτων του Δημοσίου και ενός περισσεύματος από τον προϋπολογισμό της τάξεως των 3-4 δισ. ευρώ, να πληρώνει ένα μέρος των τόκων του δημοσίου χρέους.
Αυτό που προκύπτει από το πλάνο εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας της τρόικας (τον έλεγχο που έγινε αμέσως μετά τις εκλογές) και αποτυπώθηκε στη σχετική έκθεση της 24ης Ιουλίου την οποία παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» είναι ότι αν δεν γίνουν παρεμβάσεις στα δημόσια οικονομικά το 2013 το έλλειμμα θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2012 (κοντά στο 8% του ΑΕΠ), αν δεν επιδεινωθεί λόγω της βαθιάς ύφεσης, η οποία προβλέπεται να φθάσει στο 7% εφέτος και στο 4% του χρόνου!
Το περιβάλλον είναι δραματικό, τα περιθώρια για την αύξηση των εσόδων μέσω της φορολογίας ανύπαρκτα και έτσι το βάρος πέφτει σε δραματικές αποφάσεις που οδηγούν σε περικοπές κατά βάση μισθών, συντάξεων και κυρίως επιδομάτων σε άτομα που δεν έχουν καταβάλει εισφορές στα ταμεία τους.
Στην «ακτινογραφία» των δημοσίων οικονομικών της τρόικας περιγράφονται όλα τα μέτρα τα οποία είχαν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί με το μνημόνιο 2 - τα περισσότερα από τα οποία δεν εφαρμόστηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, καθώς η χώρα προσέφυγε στις διπλές εκλογές.
Πρώτο στη λίστα είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» που δεν τηρήθηκε και γι' αυτό επιβλήθηκε για το δεύτερο εξάμηνο του 2011 η αναλογία «1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» που θα διατηρηθεί ως το 2015 προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 115.000 άτομα ως το το 2015.
Στο πλάνο προβλέπεται να τεθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας 30.000 άτομα. Ωστόσο στη θυελλώδη σύσκεψη και προκειμένου να αποφευχθούν άλλα μέτρα προτάθηκε να αυξηθεί ο αριθμός της εφεδρείας σε 40.000 άτομα και να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις σε 25.000 συμβασιούχους.

Μείωση αποδοχών
Από το πάγωμα μισθών και την εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο η τρόικα περιμένει περικοπές 400 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014, ενώ από τις περικοπές υπερωριών - κατάργηση συμβουλίων εξοικονόμηση 110 εκατ. ευρώ.
Στην έκθεση ζητείται η εφαρμογή και η κοστολόγηση του μέτρου της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο.
Στον ίδιο πνεύμα κινούνται και τα μέτρα για περικοπές στους ΟΤΑ, όπου ζητούνται η ανάθεση καθαριότητας των δρόμων και συλλογής απορριμμάτων σε ιδιωτικές εταιρείες (outsourcing) και η άμεση μείωση κατά 10% των αμοιβών των αιρετών αρχόντων, η αύξηση δημοτικών τελών και, κυρίως, το κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων.
Συνολικά στο πρόγραμμα προβλέπεται το κλείσιμο άμεσα τουλάχιστον 40 οργανισμών και η συγχώνευση 27 φορέων του Δημοσίου.
Στις ΔΕΚΟ, όπου έχει γίνει η μεγαλύτερη προσαρμογή και εισέρχονται στη δεύτερη φάση αναδιάρθρωσης, η οποία θα διαρκέσει ως το 2016, όταν ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ζητούνται νέες συγχωνεύσεις και αύξηση εσόδων στις δημόσιες μεταφορές από τα εισιτήρια, που θα αποδώσουν 240 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014.

Ακριβότερο εισιτήριο στα νοσοκομεία
Το μεγάλο πλήγμα όμως θα επέλθει με δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος και στη δωρεάν περίθαλψη. Η τρόικα προτείνει αύξηση εισιτηρίων στα νοσοκομεία και περικοπές παροχών στους ανασφάλιστους.
Στον ΟΑΕΔ ζητείται να προχωρήσει άμεσα η μείωση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχικούς υπαλλήλους, μέτρο που έχει ψηφιστεί και θα εξοικονομήσει 170 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014, και να γίνει έλεγχος όλων των δικαιούχων, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για επιδόματα-«μαϊμού» σε άτομα που δεν δικαιούνται ούτε δώρα ούτε οικογενειακά επιδόματα.
Επίσης έχουν δρομολογηθεί η αλλαγή του συστήματος αναπηρικών συντάξεων για να εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014 και η περικοπή επιδομάτων στους παλιννοστούντες που θα αποδώσουν 520 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014.
Προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων, κοστολογούνται οι αποφάσεις για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ - ΟΑΕΕ, η επιβολή εισφοράς για τους ανέργους του Δημοσίου και η απόδοση των μέτρων κατά της εισφοροδιαφυγής (π.χ. εργόσημο) που ενώ έχουν νομοθετηθεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, αφού εκκρεμεί η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.


Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις