Translate

Δημοσίευμα των Financial Times : Πακέτο κινήτρων για την Ελλάδα αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις


Έτοιμοι να προσφέρουν ένα νέο «πακέτο κινήτρων» στη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής, φέρονται να είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στην προσπάθειά τους να την … «πείσουν» να «παραμείνει» στην υπάρχουσα συμφωνία διάσωσης της χώρας.

Σε άρθρο τους στους Financial Times οι Joshua Chaffin και Peter Spiegel, αποκαλύπτουν πως αυτό το «πακέτο» περιλαμβάνει μειώσεις των επιτοκίων των δανείων που έχει λάβει η χώρα αλλά και παράταση στις περιόδους αποπληρωμών των δανείων, με παράλληλη απελευθέρωση ευρωπαϊκών κεφαλαίων - μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - για επενδύσεις σε προγράμματα δημοσίων έργων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υπό προϋποθέσεις η ΕΤΕπ θα μπορούσε να απελευθερώσει κεφάλαια για δαπάνες σε δημόσιες επενδύσεις με στόχο την «αναβάθμιση κρατικών περιουσιακών στοιχείων», ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά και να πουληθούν ευκολότερα μέσω του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτό το «πακέτο» προβλέπεται μέχρι στιγμής να δοθεί σε μια νέα κυβέρνηση που θα συγκροτήσει ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ.

«Στο σενάριο που κερδίζει τις εκλογές ο Σαμαράς, θα ήθελαν να τον ακούσουν να δεσμεύεται πολύ ξεκάθαρα για την αφοσίωσή του στο μνημόνιο», φέρεται να δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμπλήρωσε πως σε μια τέτοια περίπτωση οι Ευρωπαίοι ηγέτες «θα καθίσουν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και θα δουν τι μπορούν να κάνουν για να γίνει η ζωή των Ελλήνων ‘λίγο πιο γλυκιά’, ‘κάπως λιγότερο σκληρή’».

Μάλιστα οι συντάκτες των FT τονίζουν πως επειδή η διαφορά στις δημοσκοπήσεις της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, που διατείνεται ότι θα καταργήσει το μνημόνιο, είναι πολύ μικρή, αυτό το «πακέτο κινήτρων», αυτή η «προσφορά» θα γίνει στον Αλέξη Τσίπρα αν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση αντί του κ. Σαμαρά.

Προσώρας πάντως οι δανειστές της Ελλάδας αποφεύγουν να συζητήσουν οποιαδήποτε πιθανότητα χαλάρωσης των όρων του μνημονίου εν όψει των εκλογών, γιατί φοβούνται ότι θα ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα.

Στο δημοσίευμα των FT τονίζεται πάντως πως παρά τις παραχωρήσεις που πλέον ετοιμάζουν, οι αξιωματούχοι δηλώνουν με έμφαση ότι παραμένουν αντίθετοι σε μεγαλύτερες αλλαγές - όπως μεταβολή ή αλλαγή στόχων για το έλλειμμα - στο Μνημόνιο, κάτι που σημειώνουν πως επιδιώκουν πολλοί Έλληνες.

Ξεκαθαρίζουν δε ότι το «πακέτο κινήτρων» δεν θα δοθεί στην όποια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση αν δεν συμφωνήσει πρώτα να παραμείνει εντός των στόχων.

Ντράγκι: Η ΕΚΤ έτοιμη να στηρίξει τις μη προβληματικές τράπεζες της ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να υποστηρίξει το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης εφ' όσον απαιτηθεί.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου.
"Το ευρωσύστημα θα συνεχίσει να προσφέρει ρευστότητα στις φερέγγυες τράπεζες", τόνισε ο κ. Ντράγκι και συμπλήρωσε ότι το ισχύον πρόγραμμα παροχής ρευστότητας (LTAR) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις