Translate

Στο «κόκκινο» τα έσοδα το Μάιο


Σύσκεψη υπό τον... προσωρινό υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Ζανιά πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών.


Συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός κ. Γ. Μαυραγάνης και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε πλήρης ενημέρωση από τους γενικούς γραμματείς Ηλία Πλασκοβίτη και Χάρη Θεοχάρη (ΓΓΠΣ) στα νέα μέλη του οικονομικού επιτελείου, εν όψει και της επίσκεψης της Τρόικα την
ερχόμενη εβδομάδα.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν και τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2012, κατά το οποίο η υστέρηση εσόδων που φτάνει στα 661 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (18,83 δισ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η απόκλιση οφείλεται στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 305 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της παράτασης που δόθηκε στα νομικά πρόσωπα
για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 (έως τις 8 Ιουνίου 2012) και που αναμένεται να εισπραχθούν τον Ιούνιο.

Μειωμένες επίσης ήταν οι εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 497 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης, ενώ υπήρχε υστέρηση και ορισμένων μη φορολογικών εσόδων ειδικού χαρακτήρα.

Συνολικά, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19,67 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου (20,59 δισ. ευρώ) κατά 926 εκατ. ευρώ.

«Μαχαίρι» στις δαπάνες

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 10,87 δισ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 2,35 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή βελτίωση έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό (ύψους 12,89 δισ. ευρώ) και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα (ύψους 4,23 δισ. ευρώ).

Η διατήρηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού εντός στόχων επιτεύχθηκε μέσω της περικοπής δαπανών, καθώς μειώθηκαν κατά 2,94 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (33,5 δισ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.

Συνολικά, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο πεντάμηνο του 2012 συγκρατήθηκαν στα 30,54 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο τον  περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι
μειωμένες κατά 1,51 δισ. ευρώ, αλλά και στη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,43 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (1,13 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (158 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του
στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (136 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις