Σύνοδος Κορυφής: απευθείας στήριξη των τραπεζών από τον Μηχανισμό σταθερότητας
Μέτωπο Ιταλίας - Ισπανίας για άμεσα μέτρα κατευνασμού των αγορών - Οι απειλές Ολάντ και η υποχώρηση Μέρκελ
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν, σε μια Σύνοδο Κορυφής που συνεχίζεται και το πρωί της Παρασκευής, να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.
Ολα πήγαιναν καλά στις συζητήσεις των ηγετών της Ευρωζώνης μέχρι τις 9 το βράδυ της πέμπτης οπότε οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίαςδήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν ψηφίζουν κανένα σχέδιο αν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια προς τις δύο αυτές χώρες. Στη συνέχεια και στη διακοπή της συνεδρίασης που έγινε εκ των πραγμάτωνο κ. Ρόμπαϊ εργάστηκε πάρα πολύ με τις αντιπροσωπείες των κρατών της Ευρωζώνης για να μην αποτύχει η σύνοδος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν ισχυρές πιέσεις προς την Καγκελάριο Μέρκελ για να δεχθεί να δοθεί βοήθεια στις τράπεζες των δύο χωρών από τον μηχανισμό σταθερότητας.
Στις Βρυξέλλες τα αποτελέσματα της συνεδρίασης που τελείωσε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής θεωρούνται μεγάλη νίκη του γάλλου προέδρου κ. Ολάντ καθώς η καγκελάριος της Γερμανίας είχε την Πέμπτη τοποθετήσει τις διαφορές απόψεων μαζί του πάνω στον άξονα καπιταλισμός - σοσιαλισμός. Μάλιστα ο κ. Ολάντ πίεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις αντιπροσωπείες των χωρών που έδειχναν διάθεση ουδετερότητας υποστηρίζοντας ότι «'εχω υποσχεθεί ότι στην πρώτη σύνοδο κορυφής θα πετύχω βοήθεια προς την Ιταλία και Ισπανία και θα το πετύχω».
Μηχανισμός για τις τράπεζες
Η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012 ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, υπό ορισμένους όρους, δήλωσε ο Βαν Ρόμπαϊ.
Η ευρωζώνη είναι επίσης έτοιμη για μια επέμβαση των ταμείων στήριξης για να καθησυχαστούν οι αγορές, πρόσεσε ο Βαν Ρόμπαϊ στο τέλος της συνόδου της ευρωζώνης.
Η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 120 δισεκ. ευρώ στο τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρωί ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τις επιφυλάξεις τους», δήλωσε ο Γιούνκερ στο τέλος της συνόδου. Οι δύο χώρες έκαναν ένα μπρα-ντε-φερ με τους ευρωπαίους εταίρους τους για να τις βοηήσουν γρήγορα, επιφυλασσόμενες να συμφωνήσουν στο σύμφωνο αυτό.
Δηλώσεις Μόντι
Ο πρωθπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δήλωσε το πρωί της Παρασκευής πως είναι «ικανοποιημένος» από τη συμφωνία που συνήφθη στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ».
Σύμφωνα με τον Μόντι, «η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή»: τόσο για το «περιεχόμενο» της συμφωνίας όσο και επειδή «ενίσχυσε τη διαδικασία» μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει, πράγμα που
έγινε τη νύκτα, επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες.
Ο ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν «μια πολύ δύσκολη στιγμή». «Υπήρξαν λίγες εντάσεις», αλλά «αυτό ήταν χρήσιμο», δήλωσε.
«Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία», εξήγησε.
Τελικά αυτό το μπρα-ντε-φερ κατέληξε σε «ικανοποιητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης», συνέχισε.
Ο Μόντι ανέφερε ένα μέτρο που επιδιώκει η Ισπανία, «την απ' ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς να περνά από τους προϋπολογισμούς των κρατών».
«Με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, έπειτα από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποιήσης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας» όμως δυσκολεύονται παρόλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων, δήλωσε ο Μόντι.
«Αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η Ρώμη δεν σκοπεύει να προσφύγει προς το παρόν στους μηχανισμούς αυτούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία «αγωνίσθηκε γι' αυτά τα μέτρα, αλλά δεν προτίθεται προς το παρόν να επωφεληθεί απ' αυτά».
Όσον αφορά τις λεπτομέρεις, ο Μόντι δήλωσε πως «οι χώρες που θα ήθελαν να επωφεληθούν απ' αυτές τις παρεμβάσεις σταθεροποίησης θα πρέπει να το ζητήσουν, αλλά αν εκπληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπογράψουν ένα μνημόνιο, αλλά δεν θα έχουν την τρόικα, θα πρέπει μόνο να συνεχίσουν να σέβονται τις αποφάσεις που σέβονται ήδη».
«Είμαι ευτυχής και υπερήφανος για την επιτυχία της ιταλικής εθνικής ομάδας και θα πάω την Κυριακή στο Κίεβο για τον τελικό» εναντίον της Ισπανίας, δήλωσε εξάλλου ο Μόντι αναφερόμενος στη χθεσινή νίκη της χώρας του στον ημιτελικό του Euro 2012 επί της Γερμανίας με 2-1.
Μέτωπο Ιταλίας - Ισπανίας
Η Ιταλία και η Ισπανία συνέδεσαν την Πέμπτη τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση μέτρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές, ανακοινώθηκε από τις
αντιπροσωπείες τους στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
«Δεν πρόκειται για επιφυλάξεις σε βάθος, αλλά θέλουμε αυτό να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής λύσης, το μακροπρόθεσμο πρέπει να συνδεθεί με το βραχυπρόθεσμο», έγινε γνωστό από την ιταλική αντιπροσωπεία.
Η ισπανική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι υποστηρίζει αυτήν τη θέση. «Τασσόμαστε υπέρ του συμφώνου ανάπτυξης, δεν το μπλοκάρουμε, αλλά χρειάζονται επίσης έκτακτα μέτρα», επέμεινε ένας Ισπανός διπλωμάτης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει σύμφωνο χωρίς αυτά τα μέτρα για να ανακουφιστούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες βραχυπρόθεσμα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να «βελτιώσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ για άμεσα μέτρα ανάπτυξης».
«Δύο χώρες εμμένουν στην ύπαρξη συμφωνίας και για τα μακροπρόθεσμα μέτρα και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, όμως η συζήτηση δεν μπλοκαρίστηκε καθόλου, συνεχίζεται», πρόσθεσε ο Ρόμπαϊ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Δηλώσεις Ολάντ
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε από τις Βρυξέλες ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης παρόλο που όπως είπε η Ιταλία και η Ισπανία θα το υπογράψουν αργότερα
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Όπως ανέφερε ο Ολάντ τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία επιθυμούν οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα μέτρα κατευνασμού των αγορών:
Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο η Ισπανία θέλει άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ από την πλευρά της η Ιταλία θέλει μέτρα για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα.
Πηγή : tovima.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου