Translate

Όλα έτοιμα για τη δόση των 9,2 δισ. ευρώ


Το τελευταίο Eurogroup με τον «φιλέλληνα» Γιούνκερ

Στην έγκριση για την εκταμίευση της δόση του Ιανουαρίου, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας, προσβλέπει απόψε ο Γιάννης Στουρνάρας, για να μπορέσει να αποπληρώσει τις προσεχείς εβδομάδες το ελληνικό Δημόσιο τα πρώτα 2 δισ. που χρωστά σε ιδιώτες, από τα συνολικά 9 δισ. που τους οφείλει -αλλά δεν πληρώνει- τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Θα είναι ουσιαστικά η πρώτη «ένεση» ρευστότητος στην αγορά, που στενάζει από την κρίση.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, που ξεκινά στις 4 το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα εκθέσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τους τελευταίους επτά μήνες και βάσει των οποίων έδωσε την Πέμπτη το «πράσινο φως» το ΔΝΤ για τη χορήγηση της δόσης των 3,25 δισ. ευρώ που καθυστερούσε εδώ και μήνες.

Η αποστολή του όμως μόνο εύκολη δεν θα είναι, αφού ουσιαστικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις απαιτήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη χορήγηση των επόμενων μηνιαίων δόσεων (από 2,8 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο), αλλά και για τις πρόσθετες δανειακές διευκολύνσεις που θα πρέπει να παράσχουν αυτοί προς τη χώρα μας (νέα μείωση επιτοκίων κλπ), προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, όπως απαιτεί και το ΔΝΤ.

Το σημερινό Eurοgroup θεωρείται «κομβικό», καθώς θα είναι το τελευταίο που τελείται υπό την προεδρία του θεωρούμενου -και όχι άδικα- ως «φιλέλληνα», κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που έχει παρέμβει καθοριστικά για να συμβιβάσει τα πράγματα, στις περιόδους που ξέφευγαν από κάθε έλεγχο.

Χωρίς τις «πλάτες» πια του κ.Γιούνκερ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται πλέον ουσιαστικά «μόνος» στο Eurogroup. Ο διεθνώς άγνωστος Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που προαλείφεται για διάδοχος του κ. Γιούνκερ, μόνο «φιλικός» προς την Αθήνα δεν μπορεί να θεωρείται. Έπειτα από οκτώ χρόνια προεδρίας Γιούνκερ, το Eurogroup εισέρχεται σε μια νέα περίοδο όπου, όπως τυπικά προβλέπεται, ο επικεφαλής του θα πρέπει να αλλάζει κάθε 2,5 χρόνια.

Για τον ορισμό του κ. Ντάισελμπλουμ προηγήθηκαν πολύμηνα παζάρια στους κόλπους της ΕΕ. Αντίθετα, από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, που κατείχε ως τώρα το αξίωμα, νέος πρόεδρος της ευρωζώνης αναλαμβάνει ένας διεθνώς άγνωστος βουλευτής του Ολλανδικού Εργατικού Κόμματος, που δεν κατείχε καν υπουργικό αξίωμα στη χώρα του μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, όταν  ο κ. Ντάισελμπλουμ διορίστηκε υπουργός Οικονομικών, στην κυβέρνηση συνεργασίας Φιλελευθέρων και Εργατικών, που ανέκυψε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία.

Την έγκριση της επιλογής του ως προέδρου, θα πρέπει να λάβει -τυπικά τουλάχιστον- από το ίδιο το Eurogroup, κάτι που αναμένεται να συμβεί σήμερα. Ωστόσο, ο διορισμός του συμφωνήθηκε άτυπα ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Δεκέμβριο, και με τις «ευλογίες» του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με ενδιαφέρον αναμένονται έτσι οι πρώτες επίσημες δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ για τη χώρα μας, ως προέδρου του Eurogroup. Ήδη όμως, ένα από τα πρώτα πράγματα που φρόντισε να κάνει ως υπουργός Οικονομικών της χώρας του, ήταν να αφήσει αιχμές κατά της Ελλάδας, λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αναλάβουν το βάρος πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας, η οποία πρέπει να δώσει περισσότερες αποδείξεις ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θα αφήσει «σε χλωρό κλαρί» τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τους επόμενους μήνες, ευρισκόμενος «σε ανοιχτή γραμμή» με το Βερολίνο και τις «πλούσιες» χώρες που χρηματοδοτούν το ελληνικό Πρόγραμμα διάσωσης.


Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις