Translate

Στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τα πέντε σημεία της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - τρόικας - τραπεζιτών


Κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται τη Μ. Δευτέρα στην Αθήνα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ζήτημα απασχόλησε τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη. Ο τρόπος της ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστεί με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά στελέχη της τρόικας θα προσθέσουν τις τελευταίες «πινελιές» σε πέντε βασικά θέματα που αποτελούν τον πυρήνα της διαπραγμάτευσης:

-Την ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων, η οποία όπως αναφέρεται στο μνημόνιο θα είναι ενδεικτικά 10%, ποσοστό για το οποίο φαίνεται ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών. Το πρώτο σκέλος την ανακεφαλαιοποίησης θα είναι 23 ως 25 δισ. ευρώ και παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν ότι με τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να βρεθεί ποσό 2,3 ως 2,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 10%.

-Ερώτημα «κλειδί» είναι επίσης το εξής: Από το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών ποιό θα αντιστοιχεί σε ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές.

-Σημασία για τους μεγαλομετόχους των τραπεζών έχει και το πόσες μετοχές θα περιλαμβάνει το προνόμιο για δωρεάν μετοχές (warrant) που θα έχουν οι ιδιώτες νέοι και παλαιοί μέτοχοι των τραπεζών κατά την επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

-Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται και τα φορολογικά προνόμια που ζητούν οι μέτοχοι των τραπεζών ώστε να επιμερίσουν τις ζημιές από το PSI και τις επισφάλειες που θα προκύψουν από τον έλεγχο της Blackrock σε διάστημα μεγαλύτερο από ένα χρόνο.

-Τέλος, ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί και τα τρία μέρη, τρόικα-ελληνικό δημόσιο-τράπεζες, είναι οι τιμές της μετοχών με βάση τις οποίες θα γίνουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η τρόικα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση παρέμβαση του κράτους για να ορίσει τιμή μετοχής με βάση την οποία θα γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε καμία τράπεζα.

Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις