Translate

Ευ.Βενιζέλος: Βρισκόμαστε ένα τυπικό βήμα πριν την ολοκλήρωση του PSI


Έως το τέλος της εβδομάδας πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η νέα σύνοδος του Eurogroup. Αυτό ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, προσθέτοντας ότι όσον αφορά στο PSI «βρισκόμαστε ένα τυπικό βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Επανέλαβε, παράλληλα, ότι οι δυο διαδικασίες, της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI, αλληλεξαρτώνται, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα είναι η στιγμή της δύσκολης διαπραγμάτευσης, όχι αργότερα».

Την ίδια ώρα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται την τρέχουσα περίοδο με την τρόικα, αφορά στις αποκλίσεις του 2011- 2012, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να καλυφθούν από μέτρα ύψους έως το 2% του ΑΕΠ (περίπου 4,5 δισ. ευρώ). Τα μέτρα αυτά, που θα αποτελούν το προμνημόνιο, θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή 30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι για το εάν θα υπαχθούν και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την Τράπεζα. Συμπλήρωσε δε, ότι σε επίπεδο Eurogroup και Εuro working group έχουν καταγραφεί και αναλυθεί όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναπληρώσει τις περιουσιακές απώλειες των ταμείων - ακόμη και με άλλη δημόσια περιουσία - και πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα βασίζεται στο κράτος και «η μεγάλη επιχείρηση εξυγίανσης της χώρας είναι μάχη και για την εξυγίανση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος».

Για τον 13ο και 14ο μισθό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τις διαπραγματεύσεις με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έχουν αναλάβει ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων.

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσε ότι δημιουργείται «κλειστός προϋπολογισμός» συνολικού ύφους 2,880 δισ. ευρώ για τις φαρμακευτικές δαπάνες όλων ανεξαιρέτως των ταμείων. Η μηνιαία κατανάλωση για κάθε ταμείο υπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε τρίμηνο θα επιστρέφεται το υπερβάλλον ποσό, που θα θεωρείται «υπερσυνταγογράφηση».

Πηγή : real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις