Translate

Β. Ελλάδα: Ραγδαία επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, τον Φεβρουάριο


Πτώση του δείκτη NGBI 500 στις -48 μονάδες.

Ιδιαίτερα σκοτεινό βλέπουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των επιχειρήσεών τους, οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, σύμφωνα τουλάχιστον με την τάση που κατέγραψε ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500).
Συγκεκριμένα, τον μήνα Φεβρουάριο, ο δείκτης -που βασίζεται σε δείγμα 500 επιχειρήσεων- κατέγραψε ραγδαία επιδείνωση σε σχέση με τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις -48 μονάδες, από -36.

Αισθητή αύξηση σημείωσε και το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι προτίθενται να προχωρήσουν σε απολύσεις. Όπως επισημαίνει η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview», που καταρτίζει τον δείκτη, αυτός επανήλθε στις ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις των τελευταίων μηνών του 2011, «ξεκάθαρα επηρεασμένος τις προηγούμενες εβδομάδες από την αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας».

Αναλυτικότερα, ως κακή χαρακτηρίζουν την κατάσταση της επιχείρησής τους σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 66%, έναντι 48% τον Ιανουάριο). Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2009, στη συγκεκριμένη ερώτηση.

Σε ιστορικό χαμηλό -στο 19%, έναντι 41% τον Ιανουάριο- υποχώρησε το ποσοστό των επιχειρήσεων, που απαντούν πως διάγουν ικανοποιητικό επαγγελματικό βίο, ενώ το 15% υποστηρίζει πως η κατάστασή του είναι καλή.

Ερωτηθέντες ποιες εξελίξεις αναμένουν για το επόμενο εξάμηνο, σχεδόν έξι στους δέκα επιχειρηματίες (ποσοστό 57% από 48% τον Ιανουάριο) εκτιμούν ότι η κατάσταση τους θα είναι χειρότερη. Στασιμότητα προβλέπει το 30% (37% τον Ιανουάριο) και βελτίωση μόλις το 13%.

Σημαντικά αυξάνεται και η πρόθεση απολύσεων, φτάνοντας στο 31%, έναντι 22% τον Ιανουάριο του 2012, ενώ παραμένει ισχνή -μόλις στο 4%- η πιθανότητα για προσλήψεις. Βέβαια, η πλειοψηφία των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 65% (71% τον Ιανουάριο), επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Φεβρουάριο δεν διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, με το 67% να κάνει λόγο για συρρίκνωση και μόλις το 9% για αύξηση.

Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις