Translate

«Οι Κύπριοι κτύπησαν κοίτασμα με την πρώτη, στην Ελλάδα έχουμε ακόμη δρόμο"


«Προσγειώνουν» την φιλολογία περί εσόδων από γεωτρήσεις οι αρμόδιοι καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μόνο σαν απόπειρα... προφητείας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι εκτιμήσεις, που διατυπώνονται για το μέγεθος και την αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αλλά και για το πότε θα ξεκινήσουν οι εισροές εσόδων απ΄ την εκμετάλλευσή τους, οι οποίες δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν ακόμη και πάνω από δεκαετία.
Και αυτό καθώς αυτή τη στιγμή -και για όσο διάστημα δεν ολοκληρώνονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις- δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα, παρά μόνο για τα κοιτάσματα Πρίνου-Καβάλας, που κι αυτά αποδίδουν ισχνή παραγωγή.

Τα παραπάνω προέκυψαν από ομιλίες και δηλώσεις του προέδρου του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Χρήστου Τσόκα και του καθηγητή του ιδίου Τμήματος, Ανδρέα Γεωργακόπουλου, σε επιστημονικό συνέδριο για τα πετρελαϊκά συστήματα στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Γεωολογίας ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών του ίδιου πανεπιστημίου και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Γεωεπιστημόνων και Μηχανικών.

Το πετρέλαιο και το αέριο ...θέλουν υπομονή

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Τσιόκας, «η διαδικασία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι αργή και επίπονη και απαιτεί πολλή υπομονή. Στην Κύπρο, η πρώτη σύμβαση για σεισμικά δεδομένα μη αποκλειστικής χρήσης υπεγράφη το 2005 και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση έγινε το 2011. Και σκεφτείτε ότι οι Κύπριοι ήταν τυχεροί, γιατί χτύπησαν κοίτασμα με την πρώτη, κάτι που γίνεται μόνο σε μία στις πέντε γεωτρήσεις. Είτε λοιπόν είμαστε πιο τυχεροί είτε λιγότερο τυχεροί από τους Κύπριους, τα απτά αποτελέσματα αργούν ακόμη». Οι μέσοι χρόνοι είναι επτά έτη μέχρι να γίνει η πρώτη γεώτρηση, συν άλλα τέσσερα περίπου για να έρθουν τα πρώτα έσοδα.

Ο κ.Τσιόκας υπενθύμισε ακόμη ότι στις αρχές του 2014 ή και νωρίτερα η Ελλάδα αναμένεται να μπει σε διαγωνισμό παραχώρησης-ενδιαφέροντος για υπό έρευνα περιοχή χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ερωτηθείς από ποιο γεωγραφικό σημείο θεωρεί ότι θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία, ο κ.Τσιόκας απάντησε ότι η περιοχή θα κοπεί λογικά σε διάφορα οικόπεδα, με προτεραιότητα -βάσει λογικής- στα πιο «εύκολα», αυτά που βρίσκονται δηλαδή σε παράκτιες περιοχές.

Σε πλάνη για το μέγεθος των κοιτασμάτων

O κ.Γεωργακόπουλος επισήμανε, απ΄ την πλευρά του, ότι στην κοινωνία εξακολουθεί να υφίσταται πλάνη για το μέγεθος και την αξία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας, δεδομένου ότι «δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία γεώτρηση, ενώ έχουμε βαθιές θάλασσες, βάθους 1500-1800 μέτρων, χωρίς να συνυπολογίζονται τα ιζήματα κάτω από το νερό», που θα πρέπει επίσης να σκαφτούν για να φτάσουμε στους υδρογονάνθρακες.

«Μακάρι να είχαμε έσοδα το 2014, όπως λεγόταν, αλλά δεν θα έχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ενώ πρόσθεσε ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα «μπορεί να κινηθεί προς [τα κοιτάσματα που βρίσκονται] δυτικά και νότια.

Ο καθηγητής επισήμανε ακόμη ότι, προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, η Ελλάδα θα πρέπει να καταστήσει άμεσα διαθέσιμα στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία και σε κάθε ενδιαφερόμενο όλα τα στοιχεία και δεδομένα παλαιότερων ετών, που αφορούν την έρευνα υδρογονανθράκων.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι μια γεώτρηση 100 ημερών σε βαθιά νερά, στο ερευνητικό στάδιο, στοιχίζει περίπου 100 εκατ. δολάρια, αφού η ενοικίαση ενός γεωτρύπανου του είδους κοστίζει κατά μέσο όρο 420.000 ευρώ, συν άλλα τόσα για τη λειτουργία του!

Ο Αυστραλός Bjorn P. Wygrala υπενθύμισε, τέλος, ότι το 81,2% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης εξακολουθεί σήμερα να καλύπτεται από ορυκτά καύσιμα, ενώ η εξάρτηση από αυτά δεν αναμένεται να μειωθεί σημαντικά συντόμως, δεδομένου ιδίως ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθεί να στοιχίζει ακριβά (αφού αυτές επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις). Tην τελευταία 25ετία, ο κ. Βιγκράλα έχει ασχοληθεί με τα πετρελαϊκά συστήματα και την εφαρμογή τεχνολογιών προσομοίωσης για το ερευνητικό ρίσκο και την εκτίμηση αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε περισσότερες από 40 χώρες.


Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις