Translate

Φωτιά οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης


Με το κεφάλι «κάτω από το νερό» ζουν τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς οι τιμές και το κόστος ζωής συνεχίζουν να αυξάνονται, παρότι τα εισοδήματά τους εξανεμίζονται.

Επισήμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πως τον Απρίλιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,9%, έναντι 1,7% τον Μάρτιο. Πρακτικά ελάχιστα είδη μειώθηκαν (έως 1% το πολύ κατά μέσο όρο) ενώ μεγάλες ανατιμήσεις σαρώνουν όλα τα βασικά είδη διαβίωσης: 6% ακρίβυνε το κόστος στέγασης, 4% τα κόστος μεταφορών (μόνο η αγορά ΙΧ φτύνηνε), 2% ακρίβυναν τα ρούχα και τα παπούτσια, 2,7% αυξήθηκε το κόστος μιας εξόδου της ελληνικής οικογένειας για σε μια ταβέρνα ή για καφέ, ενώ 1,7% (κατά μέσο όρο) «τσίμπησε» ακόμα και το καθημερινό τραπέζι της οικογένειας.

Ακόμα και οι πατάτες, που η τιμή τους έπεσε κατά 24,6% σε σχέση με πέρυσι, αυξήθηκαν κατά 9,2% σε ένα μήνα σε σχέση με τον Μάρτιο (όταν ξεκίνησε και το «κίνημα» απευθείας διάθεσης προϊόντων από τους παραγωγούς).

Σχεδόν όλα τα βασικά είδη αυξήθηκαν πολύ πάνω από τον πληθωρισμό:
-       Ηλεκτρισμός +13,9%
-       Πετρέλαιο θέρμανσης +15,6%
-       Φυσικό αέριο +20,7%
-       Λαχανικά +5,4%
-       Ψάρια +3%
-       Γάλα, τυρί +2,7%
-       Φρούτα +2,4%
-       Ψωμί και δημητριακά +1,9%
-       Καφές +6%
-       Αναψυκτικά +8,6%
-       Χυμοί +7%
-       Ζάχαρη, γλυκά, σοκολάτα +3,7%
-       Ένδυση-υπόδηση +2%
-       Νοσοκομειακή περίθαλψη +4,7%

Οι τιμές έπεσαν μόνον στην Υγεία (φάρμακα -5,1%, ιατροί και οδοντίατροι -1,9%), ενώ μικρές αυξήσεις σημειώθηκαν σε είδη και κλάδους χαμηλής ζήτησης (έπιπλα -1,9%, οικιακές συσκευές -1,6%, αυτοκίνητα -1,8%, οικιακές υπηρεσίες -3,2%).

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις