Translate

Ανά τρίμηνο θα γίνεται επανεξέταση των επικουρικών συντάξεων


Απαγορεύεται διά νόμου οποιαδήποτε ενίσχυση των Ταμείων
από τον προϋπολογισμό

Ακόμη και ανά τρίμηνο αναπροσαρμογές των επικουρικών συντάξεων προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση, που κατατέθηκε χθες από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη, στον εφαρμοστικό νόμο για το Μνημόνιο 2. Με την προϋπόθεση να μην παρουσιάζει ελλείμματα ούτε για το τρέχον έτος ούτε για το επόμενο, «αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό», προβλέπεται όχι μόνο η αναπροσαρμογή των συντάξεων πριν από την 1η Ιανουαρίου αλλά και επανεξέταση όσες φορές χρειαστεί κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι πολλαπλές αναπροσαρμογές εξαρτώνται από το ύψος ενός συντελεστή βιωσιμότητας ο οποίος θα αποτελέσει έναν από τους 4 παράγοντες διαμόρφωσης του εκάστοτε καταβαλλόμενου ποσού σύνταξης. Οι άλλοι τρεις παράγοντες που επιδρούν είναι οι εξής: α) Τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας, β) το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και το οποίο θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των εργαζομένων και γ) η επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό του φορέα.

Eπίσης, με άλλη παρέμβαση επί του σχεδίου νόμου παραπέμπεται σε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το ποσό που θα αντιστοιχεί στο νέο βασικό επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα μειωθεί αρκετά ώστε να παρακολουθεί τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, αλλά η μείωση αυτή δεν θα είναι ίδια για όλες τις κατηγορίες ανέργων. Λιγότερο έως καθόλου θα θιγούν τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται σε ανέργους οι οποίοι έχασαν την εργασία τους ύστερα από μακρά παραμονή σε αυτήν, ενώ υψηλότερες μειώσεις θα υποστούν οι παραδοσιακά εποχικοί άνεργοι (οικοδόμοι, δάσκαλοι). Ωστόσο, μέχρι τη δημοσίευση της νέα ΚΥΑ θα συνεχιστεί το καθεστώς επιδότησης που ισχύει.

Πάντως, χθες απεσύρθη η διάταξη που αφορούσε τη διαδικασία ομαλοποίησης και νομιμοποίησης των μεταναστών που διαμένουν και εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα στη χώρα. Την απόσυρση προκάλεσε η αντίδραση των βουλευτών της Ν.Δ. Φ. Πιπιλή και Ν. Νικολόπουλου. Μάλιστα ο κ. Νικολόπουλος συνέδεσε την ανάγκη απόσυρσης του μέτρου με την αντιμετώπιση της ανεργίας, όταν έχουν προηγηθεί μια σειρά από μέτρα που βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση. Η κ. Πιπιλή επισήμανε ότι η διάταξη δεν είχε συμπεριληφθεί στην έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και κατήγγειλε νομιμοποίηση μεταναστών μέσω «εταιρειών». Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διάταξη είχε συμπεριληφθεί σε ρύθμιση με την οποία εναρμονιζόταν το ελληνικό δίκαιο με την κοινοτική νομοθεσία. Υστερα από την παρέμβαση της Ν.Δ. οι μετανάστες που απασχολούνται χωρίς έγγραφα δεν έχουν δυνατότητα απογραφής και τακτοποίησης χωρίς να υποστούν σοβαρές συνέπειες. Ο κοινοβουλευτισμός θριάμβευσε.

Παρακράτηση
Σε διάστημα τριών μηνών θα πραγματοποιηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η παρακράτηση στις αποδοχές περίπου 60.000 υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο νέο μισθολόγιο. Στην κοινή υπουργική απόφαση προβλέπεται για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους ότι η αναδρομική παρακράτηση των περικοπών, που θα έπρεπε να έχουν γίνει από τον περασμένο Νοέμβριο, θα ξεκινήσει από τη μισθοδοσία του Απριλίου. Συγκεκριμένα, οι μειώσεις αφορούν τη μισθοδοσία τους από την 1η Νοεμβρίου 2011 και θα παρακρατηθούν ισόποσα από τους μισθούς των επόμενων μηνών μέχρι και τον Ιούνιο. Με την ίδια υπουργική απόφαση, καθορίζονται και τα νέα ωρομίσθια για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ.

Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις