Translate

Φωτογράφος. Ένα δημιουργικό επάγγελμα!

Πηγή: fotoart.gr

Η φωτογραφία είναι μια σημαντική απασχόληση της εποχής μας με ευρύ φάσμα εφαρμογών σε πολλούς τομείς και με έντονη δημιουργικότητα. Οι ανάγκες της σημερινής κοινωνίας στην επικοινωνία αυξάνουν συνεχώς και απαιτούν μια μεγάλη παραγωγή εικόνας. (φωτογραφικής στα έντυπα, κινούμενης, βίντεο - τηλεόραση)
Αν υπολογίσει κανείς τον αριθμό των εντύπων, περιοδικών, εφημερίδων κλπ, και την ποσότητα των φωτογραφικών εικόνων που κάθε ένα από αυτά παρουσιάζει αντιλαμβάνεται εύκολα ότι ένα σοβαρό αντικείμενο ζήτησης είναι η συνεχής και καινούργια παραγωγή φωτογραφίας. Θα πρέπει κανείς να προσθέσει και τον χώρο που εμφανίζεται όλο και πιο απαιτητικός σε ανάγκες εικόνας που προέρχεται από την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως πολυμέσα, ιντερνετ κλπ, ένας χώρος που τις διαστάσεις ανάπτυξης του δύσκολα μπορεί να προσδιορίσει κανείς.

Τα τελευταία χρόνια η εφαρμοσμένη φωτογραφία με διάφορες ειδικότητες έγινε ένα επάγγελμα ενδιαφέρον, αποδοτικό και κυρίως δημιουργικό μια και από την φύση της η δημιουργία εικόνας προϋποθέτει την καλλιτεχνική προσέγγιση.

Για να αποφασίσει κανείς να γίνει επαγγελματίας φωτογράφος θα πρέπει να λάβει υπ’όψην του διάφορες παραμέτρους.

Η εξάσκηση του επαγγέλματος του φωτογράφου κατ’αρχάς είναι ελεύθερη σε οποιονδήποτε. Όμως οι αμοιβές αυτής της δραστηριότητος διαφέρουν πολύ μεταξύ τους στα διαφορετικά είδη φωτογραφίας, αλλά κυρίως ανάλογα με την φωτογραφική δεινότητα του φωτογράφου. Τα χρήματα που κερδίζει πχ ενας καλός, ή αναγνωρισμένος φωτογράφος μόδας σε σχέση με κάποιον άλλο πιο μέτριο ή άγνωστο μπορεί να παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλες διαφορές. ή ένας φωτογράφος στην διαφήμιση με ένα φωτορεπόρτερ κλπ, πάντα σε σχέση με τις ανάγκες της φωτογραφικής αγοράς.

Οι διάφορες ειδικότητες στην φωτογραφία είναι πολλές, φωτογραφία μόδας, πορτραίτου, διαφημιστική φωτογραφία, ρεπορτάζ, αρχιτεκτονική, τουριστική, εργαστηριακή, ψηφιακή επεξεργασία με υπολογιστές και πολλές άλλες, και κάθε είδος μπορεί να ειδικεύεται σε υποκατηγορίες όπως πχ αθλητικό ρεπορτάζ, ρεπορτάζ επικαιρότητος, κοινωνικό κλπ. καθώς επίσης και νέες μορφές εφαρμογής που αναπτύσσονται παράλληλα με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, βίντεο, πολυμέσα κλπ. (Μία λίστα με τις εφαρμογές της φωτογραφίας θα ήταν εξαιρετικά μεγάλη.)

Οι υψηλές απαιτήσεις του επαγγέλματος στις ημέρες μας προϋποθέτουν σπουδές σοβαρές. Διαφορετικά η απόκτηση φωτογραφικής εμπειρίας και γνώσης είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα. Κυρίως όμως θα πρέπει να έχει κανείς αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή μεράκι να γίνει καλός διότι η αγορά της φωτογραφικής εικόνας υπολογίζει, αξιολογεί και αμείβει μόνο σύμφωνα με το φωτογραφικό αποτέλεσμα χωρίς οι τίτλοι σπουδών να την επηρεάζουν

Ο υποψήφιος σπουδαστής έχει λίγες σοβαρές επιλογές στην χώρα μας. Κατά συνέπεια θα πρέπει να επισκεφθεί, να ενημερωθεί για τα προγράμματα, τους καθηγητές που διδάσκουν, να απαιτήσει να δεί εργαστήρια χώρους διδασκαλίας, εργασίες σπουδαστών, να ρωτήσει παλαιότερους σπουδαστές κλπ.

Θα πρέπει επίσης να βλέπει τις σπουδές του στο αντικείμενο της φωτογραφίας στην ευρύτητα που έχει, μια και το μέσο αυτό αλλάζει γρήγορα και στην τεχνική δομή του αλλά και στην εφαρμογή και χρήση του με την επικράτηση των νέων τεχνολογιών.

© ΤΑΚΗΣ ΖΕΡΔΕΒΑΣ

http://www.fotoart.gr/arthra/zerdevas/index.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις