Translate

Βαρύς «χειμώνας» στα ακίνητα στη Β. Ελλάδα με 25.000 απούλητα


Στο 90% η ανεργία των οικοδόμων.

Βαρύ «χειμώνα» διανύει η αγορά της οικοδομής στη Βόρεια Ελλάδα, με τα απούλητα ακίνητα να υπολογίζονται συνολικά σε 25.000. Την ίδια ώρα η ανεργία των οικοδόμων ξεπερνά το 90% ενώ το 60% των 680 μελών του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας (ΣΟΕΒΕ) είναι ουσιαστικά αδρανείς, παρότι δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους.
Ειδικά στο νομό Θεσσαλονίκης, τα ακίνητα με αναρτημένο πωλητήριο, αλλά χωρίς αγοραστή, ανέρχονται σε 8.000, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΣΟΕΒΕ, Γιάννης Παγώνης, στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, στη Θεσσαλονίκη.
Το «πάγωμα» των αγοραπωλησιών αντανακλάται και στη μείωση των τιμών, παρότι αυτές εξακολουθούν να ανθίστανται στην πτώση, στη Βόρεια Ελλάδα, σε σχέση με άλλες περιοχές. Ο λόγος για αυτό είναι το μικρό μέγεθος των οικοδομικών επιχειρήσεων της περιοχής, που περιορίζει σε αντίστοιχο βαθμό και τα οικονομικά τους ανοίγματα. «Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχουν τις υποχρεώσεις τους καλυμμένες», υποστήριξε ο κ.Παγώνης.

Πτώση τιμών μέχρι 30%

Ακόμη και έτσι, όμως, το γεγονός ότι η ζήτηση κυμαίνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, έχει ρίξει τις τιμές -σε συγκεκριμένες περιοχές- μέχρι και κατά 25%-30%, σε σχέση με τα προ τριετίας επίπεδα. Δελεάζει αυτή η πτώση τους αγοραστές; Η απάντηση είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αρνητική, καθώς ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούσαν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο στη σημερινή συγκυρία έχει περιοριστεί πολύ σημαντικά, ενώ ακόμη και αυτοί που προχωρούν σε αγορές διαθέτουν πλέον πολύ λιγότερα χρήματα.
«Σήμερα αγοράζουν μόνο αυτοί που έχουν κάποια χρήματα στην άκρη και φοβούνται μην τα χάσουν λόγω της κρίσης, όχι οι δανειολήπτες που ξέραμε στο παρελθόν. Τα ακίνητα που έχουν τη συγκριτικά μεγαλύτερη ζήτηση είναι αυτά με αξία μεταξύ 100.000 και 150.000 ευρώ», εξηγεί ο κ. Παγώνης.

Αγορές ακινήτων από πολίτες τρίτων χωρών
Φέτος πάντως, πρώτη χρονιά ισχύος του νέου καθεστώτος για τις αγορές ακινήτων από πολίτες Τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ), άρχισε να αφυπνίζεται και το αγοραστικό ενδιαφέρον Ρώσων και Αλβανών για την αγορά κατοικίας της Ελλάδας.
Το ενδιαφέρον αυτό, το οποίο όμως προς το παρόν δεν είναι -σύμφωνα με τον κ. Παγώνη- αξιοσημείωτο, αφορά περισσότερο την παραθεριστική κατοικία στη Χαλκιδική και λιγότερο τη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική θεωρούνταν παραμεθόριες περιοχές, γεγονός που περιέπλεκε σημαντικά το εγχείρημα αγοράς ενός ακινήτου από πολίτες εκτός ΕΕ, οι οποίοι έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσουν ειδική άδεια από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Αναφερόμενος στους παράγοντες που πιέζουν τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις και τις οδηγούν σε αδράνεια, ο κ. Παγώνης επισήμανε ότι ο κλάδος επιβαρύνεται σημαντικά από τις αυξήσεις της φορολογίας (πχ, του ΦΠΑ κατά 5%) και άλλων χρεώσεων (όπως του κόστους οικοδομικών αδειών κατά 80% στα χρόνια της κρίσης, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ).
Σύμφωνα με τον κ. Παγώνη, το κόστος της οικοδομής αυξάνεται τα τελευταία χρόνια κατά 4%-5% ετησίως, ενώ παράγοντες όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών -που σε αρκετές περιοχές υπερβαίνουν πλέον τις αγοραίες- σφίγγουν περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις οικοδομικές επιχειρήσεις.

Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις