Translate

Αντιδράσεις των Ευρωπαίων μετά τις υποβαθμίσεις


Η S&P χτύπησε την Ευρωζώνη

Μετά το πρώτο πάγωμα που προκάλεσαν οι υποβαθμίσεις από την Standard and Poor's, ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις, αλλά και υποσχέσεις για πιο αποφασιστικά βήματα από τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Την Παρασκευή η S&P υποβάθμισε εννέα συνολικά ευρωπαϊκά κράτη (Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο, Μάλτα, Σλοβενία και Σλοβακία).

Τη «λύπη του για την παράλογη απόφαση» του οίκου αξιολόγησης,  εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Ολι Ρεν,  ενώ κυβερνητικές πηγές του Μάριο Μόντι θεωρούν πως η υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας θα οδηγήσει σε «ενδυνάμωση της αποφασιστικότητας» ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Ο Ολι Ρεν, σε ανακοίνωση του σημειώνει πως η στιγμή που αποφασίστηκαν οι υποβαθμίσεις δεν είναι τυχαία και ότι «λυπάμαι που η παράλογη απόφαση ελήφθη.. σε μία στιγμή που γίνονται αποφασιστικές κινήσεις από όλα τα μέτωπα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι η ευρωζώνη θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες της  και θα «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών». «Η έξοδος από την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν πρέπει να μπαίνει σε αμφισβήτηση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπερκτιμούμε τις αποφάσεις των οίκων.

Η υποβάθμιση δεν ισοδυναμεί με καταστροφή, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρ. Μπαρουάν, λέγοντας ότι είναι ικανοποιητική και η αξιολόγηση με "ΑΑ+".

"Προφανέστατα, δεν πρόκειται για καταστροφή. Είναι σαν να ρωτάτε ένα μαθητή που έπαιρνε 20 στα 20 στο σχολείο για πολύ καιρό αν το να πέσει στο 19 είναι καταστροφή. Όχι, είναι ένας εξαιρετικός βαθμός" σημείωσε ο κ. Μπαρουάν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η υποβάθμιση σημαίνει ότι η Γαλλία πρέπει να προωθήσει και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει νέο σχέδιο λιτότητας και ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει δυναμικές μεταρρυθμίσεις.

Πρόσθεσε ακόμα ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν ειδοποιηθεί από την S&P.

"Επιβεβαιώνω ότι η Γαλλία έλαβε όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδοποίηση για αλλαγή της αξιολόγησης της", είπε στο κανάλι France 2 ο υπουργός οικονομικών.

"Σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε και να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να είμαστε τολμηροί. Πρέπει να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας" πρόσθεσε.

Nωρίτερα, το γραφείο του Γάλλου προέδρου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών τη δέσμευση του να λάβει σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες για την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις