Translate

Νέες ελπίδες για το ευρωομόλογο


Φως στο αδιέξοδο ευρωπαϊκό τούνελ «βλέπουν» ευρωπαϊκές πηγές που ισχυρίζονται ότι η γερμανική πλευρά έχει καμφθεί και κλίνει προς την έκδοση ευρωομολόγου, μετά τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις.
Φως στο αδιέξοδο ευρωπαϊκό τούνελ «βλέπουν» ευρωπαϊκές πηγές που ισχυρίζονται ότι η γερμανική πλευρά έχει καμφθεί και κλίνει προς την έκδοση ευρωομολόγου, μετά τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συζητά το ενδεχόμενο της εγγύησης των ευρωπαϊκών χρεών μέσω ευρωομολόγου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση που φέρει την ενδεχόμενη έκδοση ευρωομολόγων τοποθετείται χρονικά μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Εφόσον η συζήτηση αυτή τελεσφορήσει, είναι πιθανό να έρθει πιο κοντά, χρονικά, η υλοποίηση του πλάνου αυτού που θα αποτελέσει τη σωτηρία της Ευρώπης λόγω των ταχέων δυσμενών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στις περισσότερες πλέον χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.
Η έκδοση ευρωομολόγων, εφόσον αποφασιστεί, θα συνδυαστεί με μία μεγαλύτερη αύξηση ρευστότητας (ποσοτική χαλάρωση) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε σύγκριση με αυτήν που έχει ήδη ακολουθήσει ο νέος επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο κ. Μόντι τόνισε με νόημα ότι είναι καθήκον της Ιταλίας να προχωρήσει στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της, αλλά... η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να παγιδευτεί στη δημοσιονομική πειθαρχία και οφείλει να φανεί περισσότερο δραστήρια στην επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης».

Νέες συμμαχίες
Διαφαίνεται επίσης ότι στην Ευρώπη έχουν αρχίσει και αλλάζουν οι συμμαχίες. Η γαλλική πλευρά έχει σαφώς στρέψει το «βλέμμα» της προς την Ιταλία που βρίσκεται τώρα στο μάτι του κυκλώνα και κρατά τη συνοχή της Ευρώπης στα «χέρια» της. Η νέα συμμαχία έχει άτυπα στο πλευρό της -με την ανοχή της Μέρκελ- και τον Μάριο Ντράγκι. Ετσι, τα διαπραγματευτικά ατού είναι μεγαλύτερα προς τη γερμανική πλευρά. Παράλληλα, η Ιρλανδία ζητά νέο μνημόνιο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών θα ακολουθήσει και η Πορτογαλία προβάλλοντας το ίδιο αίτημα. Η Ισπανία είναι ένα νέο πρόβλημα που εξελίσσεται και θα πρέπει οσονούπω να αντιμετωπιστεί.

ΗΡΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ 
Η γερμανική πλευρά έχει αρχίσει να αλλάζει άποψη για το ευρωομόλογο μετά τις εκτιμήσεις ότι το α' τρίμηνο του 2012, η γερμανική οικονομία θα μπει σε υφεσιακή τροχιά, κάτι που τρέμει η Μέρκελ και επιθυμεί να αναστρέψει τα επόμενα τρίμηνα, λόγω της εκλογικής αναμέτρησης που έχει μπροστά της, το 2013

Πηγή : ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις