Translate

Ψυχρολουσία με τους μισθούς στο Δημόσιο


ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΩΣ 1.000 € ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ


Δραματικά μειωμένες, λόγω εφαρμογής του νέου μισθολογίου και των αναδρομικών κρατήσεων, θα είναι οι αποδοχές του Ιανουαρίου για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 206 μέχρι 937 ευρώ ανάλογα με το υπουργείο και τα χρόνια προϋπηρεσίας. Στους εφοριακούς το κούρεμα φτάνει τα 1.000 ευρώ.

Μεγάλη «κρυάδα» παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι καθώς οι πληρωμές τους σήμερα και αύριο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου είναι... πετσοκομμένες ελέω ενιαίου μισθολογίου και αναδρομικών κρατήσεων από 1ης Νοεμβρίου. Οι διατάξεις του νέου μισθολογίου μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή και επειδή, σύμφωνα με τον νόμο, τίθενται σε ισχύ αναδρομικά από την 1η-11-2011, οι συνολικές απώλειες στις αποδοχές κυμαίνονται από 206 έως και 937 ευρώ (όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα), ανάλογα με το υπουργείο και τα χρόνια προϋπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατήσεις των αναδρομικών θα γίνουν σε δύο δόσεις.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι εφοριακοί και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, καθώς γι΄ αυτούς το «κούρεμα» των μηνιαίων αποδοχών φθάνει και τα 1.000 ευρώ λόγω των υψηλών επιδομάτων τα οποία ελάμβαναν πριν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Εκτιμάται ότι στα «εκκαθαριστικά» για την προκαταβολή του Ιανουαρίου πολλοί υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα δουν με έκπληξη πολύ χαμηλές καθαρές αποδοχές, ακόμη και κάτω των 100 ευρώ.
Η... εξαΰλωση των μισθών των εφοριακών είναι ένας από τους λόγους που ο κλάδος προχωρά σε νέα 48ωρη απεργία εντός της εβδομάδας (Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 του μήνα). Πιο αναλυτικά, μεγάλη μερίδα υπαλλήλων πληρώνονται τώρα για πρώτη φορά με το ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που σημαίνει ότι τους κόβονται και τα ποσά τα οποία αναλογούν στις περικοπές των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι βασικοί μισθοί έχουν ήδη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που φέρνει το μισθολόγιο και έχουν κοπεί τα επιδόματα.
Ειδικά για τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς και τους υπόλοιπους υπαλλήλους του υπουργείου, οι μειώσεις των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών που προκύπτουν βάσει του νέου μισθολογίου ξεκινούν από 40% και φθάνουν ακόμη και το 52%.

Τελικός στόχος είναι να μειωθεί ο μισθός των υπαλλήλων κατά 35% σε σχέση με αυτόν του 2009

Οπως προβλέπεται στον νόμο, επιβάλλονται σταδιακά με ποσοστό μείωσης 25% από την 1η Νοεμβρίου 2011. Το μισό του εναπομείναντος ποσοστού μείωσης εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2012 και το άλλο μισό από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Ηδη με τις προηγούμενες μισθοδοσίες επιβλήθηκε η πρώτη δόση των μειώσεων (25%). Ομως, η μείωση αυτή δεν... φάνηκε στις αποδοχές τους επειδή ταυτόχρονα καταβλήθηκαν, για τελευταία φορά, αναδρομικά ποσά του επιδόματος ΔΙΒΕΕΤ, βάσει του παλιού μισθολογίου. Ομως, στις αποδοχές του Ιανουαρίου δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον το ΔΙΒΕΕΤ, ενώ παράλληλα ενσωματώνεται και η δεύτερη δόση των μειώσεων, δηλαδή το ήμισυ του υπόλοιπου ποσοστού μείωσης που απομένει μετά την αφαίρεση της πρώτης δόσης του 25%.
Για τους λόγους αυτούς, οι εφοριακοί υπάλληλοι υφίστανται πλέον από σήμερα περικοπές αποδοχών που μπορεί να φθάνουν ή και να ξεπερνούν κατά τι, τα 1.000 ευρώ.

Πρόβλημα
Θα πρέπει να τονιστεί πως σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη δόση να παρακρατείται αυτόματα από τον μισθό τους. Οπως σημειώνουν συνδικαλιστικά στελέχη, θα υπάρξουν και περιπτώσεις υπαλλήλων των οποίων οι καθαρές αποδοχές δεν θα φθάνουν για να καλυφθεί η δόση του στεγαστικού τους δανείου.
Οι μειώσεις θα... εκλογικευτούν σταδιακά εντός του 2012, όταν ολοκληρωθεί και η δεύτερη δόση των αναδρομικών κρατήσεων.
Για 300.000

Περικοπές 15% - 20%
Το 2012... φέρνει περικοπές μεταξύ 15% και 20% στις αποδοχές των περίπου 300.000 υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων.
Στο μνημόνιο υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τις μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια, και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν τις σχετικές διατάξεις. Οι μειώσεις αφορούν δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και τους ένστολους (Eνοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό Σώμα).

ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ, «ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Μείωση μισθών έως και 20% για τους τραπεζοϋπαλλήλους
Περικοπές στους μισθούς και εκ περιτροπής εργασία φέρνει για τους τραπεζοϋπαλλήλους το 2012. Οι μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές φτάνουν και το 20%, ενώ «ψαλιδίζονται» επιδόματα και υπερωρίες.
Οι διοικήσεις των τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, Εμπορική και Γενική έχουν καλέσει σε συζητήσεις τους συλλόγους εργαζομένων με στόχο τη μείωση των αποδοχών από 10% έως 20%, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Στην Εθνική, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τον Σύλλογο Υπαλλήλων (ΣΥΕΤΕ) για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Η διοίκηση της ΕΤΕ επικαλείται τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στην κεφαλαιακή της επάρκεια και έχει προφορικά ενημερώσει τον σύλλογο για περικοπές ύψους 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Επίσης, οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα ενημερώθηκαν με e-mail την περασμένη Παρασκευή ότι η διοίκηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μειώσεις 20% του μισθολογικού κόστους από τις αρχές του χρόνου, προκειμένου να εξοικονομήσει 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Από τις περικοπές εξαιρούνται οι υπάλληλοι που έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.400 ευρώ μεικτά.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενημερώσει τους υπαλλήλους της ότι θα προχωρήσει σε μείωση των αποδοχών τους από 10%-20% (μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 12%), με στόχο να εξοικονομήσει 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο από το κόστος μισθοδοσίας.
Η Γενική Τράπεζα έχει ζητήσει μειώσεις των αποδοχών κατά 15% και η διαδικασία εκκρεμεί στον ΟΜΜΕΔ. Ας σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι της τράπεζας δεν λαμβάνουν πλέον επικουρικές συντάξεις.

Στην Αγροτική Τράπεζα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι αποδοχές μειώνονται κατά 25% από την 1η Νοεμβρίου. Ο τελικός στόχος είναι οι μηνιαίες αποδοχές για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2009, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2012.

Πηγή : ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις