Translate

Κατέρρευσαν τα έσοδα στα Ταμεία


«Τρύπα» σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ

Σε ολική … κατάρρευση οδηγήθηκαν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του υπουργείου Εργασίας μέσα από απανωτές ρυθμίσεις χρεών, να τονώσει  τις εισροές προς τα άδεια ταμεία.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός πως μέχρι σήμερα, στο 11μηνο δηλαδή από τις αρχές του 2011, η «τρύπα» στα ταμεία του ΙΚΑ έφτασε στα 2,177 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση εισροών πάνω από 14,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στο έλλειμμα δεν συμπεριλήφθηκε η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΔ, που οδήγησε το Ίδρυμα σε επιπλέον έλλειμμα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση προβληματίζει ιδιαίτερα τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ο οποίος υποδέχεται σήμερα τους ελεγκτές της Τρόικας. Με δεδομένο πως οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας εξακολουθούν να πιέζουν για συμπίεση του μισθολογικού κόστους, το αδιέξοδο μοιάζει προφανές. Ο υπουργός εκτιμά πως μια πιθανή περικοπή του 13ου και 14ου μισθού θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση εσόδων στα ταμεία κατά επιπλέον 14%. Γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας με το υπουργείο Εργασίας τέθηκε ήδη το θέμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, άμεσα, θα υπάρξει και νέα μείωση των συντάξεων, ενώ μετά τα Χριστούγεννα θα νομοθετηθεί η ενοποίηση των 5 μεγάλων επικουρικών και η νέα δομή του συστήματος. 

Την Πέμπτη, αναμένεται εκ νέου επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου με βασικό θέμα την πορεία των δαπανών και κυρίως των εσόδων των ταμείων. Εκεί, εκτός από την πορεία του ΙΚΑ θα εκτιμηθεί και η κατάσταση στον ΟΓΑ που θεωρείται μη αναστρέψιμη. Μόνο το τελευταίο πεντάμηνο, η μείωση των εισροών από εισφορές είναι της τάξης του 87%, σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο διάστημα (Αύγουστος - Δεκέμβριος) του 2010. Σε απόλυτες τιμές, αυτό σημαίνει έσοδα ύψους 81,78 εκατ. ευρώ έναντι 624,13 εκατ. ευρώ το 5μηνο του προηγούμενου χρόνου.
Αντιστοίχως και οι εισπράξεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο «βυθίστηκαν» κατά 42,6%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, όπως η τιτλοποίηση των οφειλών του ΙΚΑ ή η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με την διασύνδεση της χρηματοδότησης των ταμείων απευθείας από το φορολογικό σύστημα.

Σε δεύτερο επίπεδο, εξετάζεται σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, η εξεύρεση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης του συστήματος, χωρίς να αποκλείεται η αναζήτηση λύσεων στο επίπεδο της γενικής φορολογίας. 

Με στόχο την αύξηση των εσόδων, το υπουργείο ετοιμάζει διάταξη που θα προβλέπει ότι, για χρέη στα ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ, θα κινείται η διαδικασία του αυτοφώρου. Παράλληλα,  το ΙΚΑ με εγκύκλιό του δίνει το έναυσμα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων. Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο έληξε η δυνατότητα ρύθμισης χρεών με ευνοϊκό τρόπο, και πλέον ισχύει για όλους τους οφειλέτες η πάγια ρύθμιση. 

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις