Πέμπτη

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ : Στις 16 το δώρο, στις 22 Δεκεμβρίου οι συντάξεις


«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει» όσον αφορά στην καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων και των συντάξεων του ΙΚΑ, που θα γίνει στις 16 και 22 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm.

«Υπήρχε μια παράδοση ως προς την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στις 14-15 Δεκεμβρίου. Το πιο πιθανό φέτος είναι ότι θα πληρωθεί στις 16 το δώρο και στις 22 οι συντάξεις», είπε ο κ. Κουτρουμάνης, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «παρακολουθούμε το θέμα, γίνονται όπως και κάθε μήνα συσκέψεις με όλα τα ταμεία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε σχέση με το ΙΚΑ και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει».
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Ταμεία, οφείλονται στη μείωση των εσόδων, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των αποδοχών, καθώς και της δυσκολίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει με τη μείωση των δαπανών να μην υπάρξει οριζόντια μείωση των συντάξεων, για τις μικρές και μεσαίες συντάξεις. Περιοριστήκαμε φέτος στη μείωση άνω των 1.200 ευρώ ή κάτω του ποσού αυτού, όταν είναι άνω των 55 ετών».
Ωστόσο, λόγω του ότι είναι χαμηλή η εισπραξιμότητα, ο κ. Κουτρουμάνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθούν οι συντάξεις. «Κανένας δεν μπορεί να το αποκλείσει. Είμαστε σε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός που κάνουμε για το 2012, είναι να μην υπάρξει καμία παραπέρα μείωση στις κύριες συντάξεις».

Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές, δήλωσε πως είναι μια ξεχωριστή υπόθεση, καθώς όπως είπε, τα επικουρικά ταμεία είναι διαφορετικά μεταξύ τους και έχουν μεγάλα ελλείμματα. «Ο χρόνος θα κλείσει με 850 εκατ. ευρώ έλλειμμα. Τα επικουρικά ταμεία αυτή τη στιγμή εξαντλούν τα αποθεματικά τους το ένα μετά το άλλο και δεν θέλουμε να υπάρξει αδυναμία πληρωμής των συντάξεων. Αρα», τόνισε, «πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να μπορέσουν αυτά τα ταμεία να καταβάλλουν τις συντάξεις και τα επόμενα χρόνια», για να σημειώσει πως πρόκειται για συντάξεις που έχουν τεράστιες αποκλίσεις από ταμείο σε ταμείο.

Ενδεικτικά, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε πως υπάρχουν ταμεία που δίνουν 12% των συντάξιμων αποδοχών ως επικουρική και κάποια που δίνουν 80%. «Σε κάποια από αυτά τα ταμεία υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 40, 50 ή 60% ποσοστό αναπλήρωσης όταν έχει τέτοια ελλείμματα», ξεκαθάρισε.

Πηγή : ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *