Translate

Σκηνικό τρόμου και σήμερα στις αγορές


Νέο σκηνικό τρόμου σήμερα στις διεθνείς αγορές, με τις μετοχές να υποχωρούν για δέκατη συνεχόμενη ημέρα (από τον Ιούλιο του 2008 έχει να παρατηρηθεί ένα «σερί» 10 καθοδικών συνεδριάσεων στα Χρηματιστήρια), με το ευρώ να διευρύνει τις απώλειές του, με τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων να σφυροκοπούνται ανηλεώς και με το κόστος ασφάλισης των επενδυτών έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης (πρόκειται για τα διαβόητα CDS) να έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδο-ρεκόρ.

Κατά έναν παράδοξο τρόπο - λόγω της μεγάλης νευρικότητας στις αγορές οι παραδοξότητες διαδέχονται η μία την άλλη εσχάτως - οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν είναι μεγάλες καθώς, όπως παρατηρούν οι ειδικοί, τις τιμές των μετοχών συγκρατούν κεφάλαια που μεταφέρονται από τα ομόλογα σε θεωρούμενα ως... λιγότερο επικίνδυνα επιχειρηματικά «χαρτιά». Διότι μετά την αποφράδα δημοπρασία των 10ετών ομολόγων που επιχείρησε η κυβέρνηση Μέρκελ την περασμένη Τετάρτη, έχει κλονιστεί ακόμη και το status των γερμανικών ομολόγων ως ασφαλών για τους επενδυτές «καταφυγίων» σε περιόδους λιμών, σεισμών και καταποντισμών.

Οι απώλειες, λοιπόν, των γενικών δεικτών στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές περίπου μία ώρα μετά το μεσημέρι περιορίζονταν στο 0,50%. Με ανάλογη πτώση προοιωνίζεται (με βάση τις ενδείξεις των προσυνεδριακών συναλλαγών) και το άνοιγμα της Wall Street, που παρέμεινε χθες κλειστή λόγω της εορτής των Ευχαριστιών. Αλλά και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All-Country World Index της Morgan Stanley υποχωρούσε κατά 0,6% σήμερα τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη (όταν στην Ευρώπη δηλαδή είχε ήδη μεσημεριάσει).

Στο ευρώ οι πιέσεις είναι και σήμερα ασφυκτικές. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε το μεσημέρι στα 1,3226 δολάρια από τα 1,3347 δολάρια, στα οποία βρισκόταν η ισοτιμία χθες τα μεσάνυχτα.
Η έκδοση ομολόγων εξάμηνης διάρκειας αξίας 8 δισ. ευρώ από την Ιταλία ολοκληρώθηκε χωρίς παρατράγουδα όπως η προχθεσινή γερμανική έκδοση, με τη διαφορά ότι οι Ιταλοί έδωσαν γην και ύδωρ για να μαζέψουν τα χρήματα. Το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκαν ήταν 6,504%, το υψηλότερο που έχει πληρώσει ιταλική κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 1997. Σημειωτέον ότι το επιτόκιο της προηγούμενης έκδοσης εξάμηνης διάρκειας ομολόγων, που είχε κάνει η κυβέρνηση της Ρώμης στις 26 Οκτωβρίου, ήταν μόλις 3,535%.

Την ανιούσα συνεχίζουν οι αποδόσεις όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων - των γερμανικών μη εξαιρουμένων - ενώ ο δείκτης Markit iTraxx SovX Western Europe Index, που μετρά τις αποδόσεις των CDS που αφορούν τα χρέη 15 δυτικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων, εκτινάχθηκε κατά τέσσερις μονάδες υψηλότερα, φθάνοντας στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο 384,5.

Τους προβληματισμούς της αγοράς αποτύπωσε ο συνιδρυτής της εδρεύουσας στο Σίδνεϊ Kapstream Capital Νικ Μαρούτσος μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. «Περιμένουμε να δούμε κάποια αντίδραση εκ μέρους της Ευρώπης προτού δούμε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης των αγορών. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αποτελούν πλέον δευτερεύουσες σκοτούρες, καθώς η κρίση έχει μεταδοθεί στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης και οι επιπτώσεις των αρνητικών εξελίξεων σ' αυτές μπορούν να έχουν κοσμογονικές επιδράσεις στις αγορές», τόνισε ο ελληνικής (ή κυπριακής ενδεχομένως) καταγωγής χρηματιστής.

Πηγή : www.tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις