Translate

Ανοίγει δρόμους στις ΗΠΑ για Ελληνες


Ανοίγει δρόμους στις ΗΠΑ για Ελληνες

Της Ιωαννας Φωτιαδη

«Το να κάνεις νέες επιχειρήσεις (start-up) στην Ελλάδα, είναι σαν να φυτεύεις ένα τριαντάφυλλο στην έρημο». Με αυτή τη θλιβερή διαπίστωση πριν από τρεις μήνες ο 37χρονος σύμβουλος στρατηγικής και marketing Απόστολος Αϊβαλής, ιδρυτής του start-up Day στην Ελλάδα, μετακόμισε στις ΗΠΑ με σκοπό να συνεχίσει την επαγγελματική του δραστηριότητα στην «εύφορη κοιλάδα» της Silicon Valley. Προτού διασχίσει τον Ατλαντικό, ο κ. Αϊβαλής έκανε κάποια διερευνητικά ταξίδια και επαφές σε πόλεις που θεωρούνται φιλόξενες προς τις επιχειρήσεις ή διαθέτουν ανάπτυξη και χρήματα επενδυτών. «Στο Ντουμπάι δεν μου ταίριαξε ο καιρός, αλλά και το ισλαμικό στοιχείο που ακόμη λογοκρίνει τα πάντα», διηγείται στην «Κ». «Η Μόσχα μού φάνηκε μια αφιλόξενη και κρύα πόλη, ενώ διαπίστωσα ότι ο επιχειρηματίας εκεί είναι δέσμιος της μαφίας». Αντίστοιχα, απέρριψε και το Λουξεμβούργο, όπου έκρινε ότι τελικά το καλό μεν φορολογικό καθεστώς δεν είναι τόσο ευνοϊκό όσο λέγεται «και το κόστος έναρξης και διατήρησης επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλο».

Κατάλληλος συνδυασμός

Στην Καλιφόρνια, ο Ελληνας επιχειρηματίας βρήκε αυτό που ζητούσε. «Η Silicon Valley συνδυάζει τον καιρό της Ελλάδας, την οργάνωση της Ελβετίας και το καινοτόμο περιβάλλον των ΗΠΑ», υπογραμμίζει ο κ. Αϊβαλής. «Οι τιμές είναι τρεις φορές πιο χαμηλά από τις ελληνικές για καθημερινή διαβίωση, ενώ η ίδρυση και λειτουργία μιας επιχείρησης είναι περίπατος στο πάρκο. Γίνεται σε 2 ώρες και online με μηδενική φορολογία!».

Ο Αποστόλης ήδη από την Ελλάδα είχε ασχοληθεί με την ανεύρεση κεφαλαίου για νέες επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης. Τον Δεκέμβριο του 2009 είχε διοργανώσει το πρώτο Start Up Day στο Hilton στο πλαίσιο του MoneyShow, μια εκδήλωση που έδινε την ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε επτά επενδυτές. Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς από τις δεκατέσσερις ομάδες επιχειρηματιών που παρουσίασαν μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα με συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης, οι εννέα βρήκαν «ανάδοχο» επενδυτή που προχώρησε μαζί τους σε διαδικασία αξιολόγησης. Η εν λόγω εκδήλωση δεν θα επαναληφθεί φέτος στην Αθήνα δεδομένων των κακών οικονομικών συνθηκών. Θα γίνει όμως στη Silicon Valley την άνοιξη όπου το περιβάλλον ευνοεί κάτι τέτοιο μπροστά σε 50 επενδυτές και εταιρείες επενδυτικών κεφαλαίων από τη Silicon Valley στην Καλιφόρνια.

«Επενδύω εμπειρία»

Παράλληλα ο Αποστόλης Αϊβαλής, επιλέγει ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές ιδέες και τις προωθεί στην Αμερική. «Δεν επενδύω χρήματα αλλά χρόνο, εμπειρία, επαφές και τεχνογνωσία». Οπως είναι αναμενόμενο, μέρα με τη μέρα οι άνθρωποι που απευθύνονται σε αυτόν, πολλαπλασιάζονται. «Επιλέγω τα πιο βιώσιμα σχέδια με κριτήριο την καινοτομία, τον διεθνή χαρακτήρα, αλλά και τη δυνατότητα των ίδιων των εμπλεκομένων να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις μιας μεγαλύτερης και απαιτητικότερης αγοράς». Ηδη τέσσερις επιχειρήσεις από τον χώρο του Διαδικτύου έχουν περάσει τον Ατλαντικό έπειτα από τη σωστή προετοιμασία, καθώς ο κ. Αϊβαλής μετά την επιλογή των πιο κατάλληλων projects, συμβάλλει στη σύνταξη του businessplan και κανονίζει συναντήσεις με πιθανούς ενδιαφερόμενους. «Οι περισσότερες προτάσεις, όμως, που φθάνουν στα χέρια μου είναι πρόχειρες και μη ρεαλιστικές» σχολιάζει ο κ. Αϊβαλής. «Πολλοί πιστεύουν ότι θα κατασκευάσουν ένα blog και έτσι απλώς θα βγάλουν χρήματα».

Οι πιθανότητες, όμως, επιτυχίας σοβαρών προσπαθειών στις ΗΠΑ είναι πολλές σύμφωνα με τον Ελληνα μάνατζερ. «Οταν κάποιος είναι ευπροσάρμοστος, καινοτόμος και εργατικός, πάει καλά». Αλλωστε και ο ίδιος βρέθηκε στην Αμερική χωρίς να έχει δεσμούς εκεί, αφού είχε σπουδάσει και εργαστεί μόνο στην Ευρώπη. «Οι συνθήκες εδώ είναι πρόσφορες όχι μόνο για τους επιχειρηματίες, αλλά και για τους απλούς εργαζόμενους», επισημαίνει. «Και εδώ υπάρχει οικονομική κρίση, αλλά άλλης μορφής: κερδίζεις δηλαδή πάντα αρκετά χρήματα, απλώς όχι τόσο εύκολα όσο παλαιότερα, αλλά συνεχίζεις να ζεις αξιοπρεπώς και μπορείς πάντα να κάνεις τα όνειρά σου πράξη και να βγάλεις χρήματα, γιατί το περιβάλλον και οι άνθρωποι σε βοηθούν».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις