Translate

Ανοιξαν 51.661 επιχειρήσεις και έβαλαν λουκέτο 42.671

Ανοιξαν 51.661 επιχειρήσεις και έβαλαν λουκέτο 42.671

Περισσότερες, παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθούν να είναι οι επιχειρήσεις που ανοίγουν στο σύνολο της χώρας από αυτές που κλείνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΠΑΑ). Ιδιαίτερα ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι από τα στοιχεία των μεγαλύτερων βιοτεχνικών επιμελητηρίων της χώρας προκύπτει το συμπέρασμα ότι πλέον τα «λουκέτα» είναι πολύ περισσότερα από τις ενάρξεις νέων επιχειρήσεων, ενώ συνολικά η απόσταση μεταξύ εγγραφών και διαγραφών έχει μικρύνει επικίνδυνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο ΠΑΑ και τα οποία προέρχονται από τα επιμελητήρια της χώρας, από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως την 31η Οκτωβρίου 2010 είχαν εγγραφεί στα μητρώα τους συνολικά 51.661 επιχειρήσεις, ενώ στο ίδιο διάστημα διεγράφησαν 42.671 επιχειρήσεις.

Ωστόσο, το παραπάνω στοιχείο είναι εν μέρει αισιόδοξο και αυτό για πολλούς και διάφορους λόγους. Οπως επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών των επιμελητηρίων μπορεί να είναι θετικό, δεν ανταποκρίνεται όμως σε πραγματικό χρόνο, ούτε δείχνει την πραγματική εικόνα της αγοράς. Και τούτο διότι αφενός μεν τα μητρώα των επιμελητηρίων δεν έχουν εκκαθαρισθεί αφετέρου δε η οποιαδήποτε τροποποίηση της νομικής μορφής μιας επιχείρησης καταγράφεται ως νέα εγγραφή. Δεύτερον, αν και το ισοζύγιο είναι θετικό, η κατάσταση είναι πολύ δυσμενέστερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η αναλογία εγγραφών-διαγραφών ήταν τουλάχιστον 3 προς 1, δηλαδή για κάθε μία επιχείρηση που έκλεινε άνοιγαν τρεις νέες.

συνέχεια ... news.kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις