Translate

Ευκαιρία για ενεργειακή «γέφυρα»

Από: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=113292500


Σε μια περίοδο κατά την οποία η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης απειλείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και συγκρούσεις, όπως της Ρωσίας με την Ουκρανία, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια σταθερά ασφαλή δίοδο για τη μεταφορά φυσικού αερίου.
Χθες η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Ωστόσο υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί η ροή φυσικού αερίου που προορίζεται για τις χώρες της Ευρώπης.
Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι οι ποσότητες που θα στέλνει η Gazprom θα φθάνουν στη Δύση. Στο πρόσφατο παρελθόν η Ουκρανία παρακρατούσε μέρος τους και οι δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στράφηκαν σε τρίτους, κυρίως σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, για να αντισταθμίσουν τις μειωμένες εισαγωγές τους μέσω των αγωγών.
Με το 50% των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων στις χώρες της Ε.Ε. να προέρχεται από τη Ρωσία, είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια, ιδίως σε περιόδους κρίσης.
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η αιώνια «γέφυρα» Ανατολής - Δύσης, αναβαθμίζεται πλέον. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κατασκευή του αγωγού TAP που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην απεξάρτηση της Ε.Ε. από τις ρωσικές πηγές. Φυσικά η Μόσχα ποτέ δεν θα σταματήσει να αποτελεί προμηθευτή, ωστόσο η μείωση των ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες?
Η Ελλάδα πρέπει να επιλύσει το ταχύτερο δυνατόν τα οποία προβλήματα υπάρχουν ακόμη για την οριστική χάραξη και κατασκευή του TAP, ώστε να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο τρόπο τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες της Ευρώπης σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=113292500

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις