Translate

Η «Λαϊκή Τράπεζα» διαψεύδει τα περί λουκέτου


Διαψεύδει έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας τις φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας. Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου έλαβε την απόφαση να συνεχιστεί η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας. Ανώτατος παράγοντας της Επιτροπής μιλώντας στο protothema.gr διαψεύδει ότι έχει ληφθεί απόφαση για λουκέτο στη Λαϊκή Τράπεζα.

Από την πλευρά του το κανάλι sigmalive, κάνει λόγο για σχέδιο που προβλέπει διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία  οδηγείται σε αναδιάρθρωση. Με αυτό τον τρόπο οι Κύπριοι απαλάσσονται από 2 δισ. ευρώ και παραμένουν υγιείς η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες δεν θα συμπαρασυρθούν. Δεσμεύονται επίσης 2,8 δις από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών. Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδυνηρότατη πρόταση για «κούρεμα» 10%. Παρόλα αυτά, υπολείπεται ένα δις και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το οποίο κούρεμα αλλά αν δεν εξασφαλιστεί το ένα δις, τότε θα γίνει κούρεμα 1,5% κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως οδυνηρό επειδή καλύπτεται από τους τόκους. Επιπλέον, διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ αλλά υπάρχει πληροφορία ότι μπορούν να διασφαλιστούν και οι καταθέσεις μέχρι 200.000 από τυχόν αναδιάρθρωση Λαϊκής.

Μετά τις φήμες πάντως για κλείσιμο της Λαϊκής, έχουν σχηματιστεί ουρές έξω από τα υποκαταστήματα της τράπεζας. Όσοι προλαβαίνουν κάνουν αναλήψεις χρημάτων με όριο τα 500 ευρώ ημερησίως ανά άτομο.

Ο χρόνος πάντως πιέζει αφόρητα καθώς την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες.

Όμως, είναι σαφές ότι μία απόφαση για την επαναλειτουργία των τραπεζών χωρίς να υπάρχει τελική συμφωνία για τη διάσωση της χώρας, θα ήταν καταστροφική. Η έξοδος των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα οδηγούσε στην κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος μέσα σε λίγες ώρες, αν όχι λεπτά.

Περιορισμούς στη διακίνηση χρημάτων ετοιμάζει η Κεντρική Τράπεζα, με στόχο τον περιορισμό των εκροών

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) επεξεργάζεται νομοσχέδια που αποσκοπούν στην προστασία της κατάστασης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, υπό το βάρος των εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

Οι περιορισμοί αναμένεται να περιλαμβάνουν όρια στη διακίνηση χρημάτων, με στόχο να περιοριστούν οι εκροές από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως από ξένους.

Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων ώστε να θωρακιστεί στο βαθμό που είναι δυνατόν το σύστημα. Οι περιορισμοί αναμένεται να βρίσκονται σε ισχύ για κάποιο διάστημα, μέχρι να επιστρέψει η σταθερότητα στο σύστημα.

Λόγω της σημερινής και αυριανής αργίας των τραπεζών υπάρχουν ουρές σε ορισμένες ATM στη Λευκωσία, ενώ στην αγορά παρατηρείται ήδη έλλειψη ρευστού και κυρίως κερμάτων.

Η ΚΤΚ θεωρεί ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί - έστω με κάποιες τροποποιήσεις - η απόφαση του Eurogroup για τα 5,8 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα έχουν πλήρη στήριξη ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει έναν τεράστιο ισολογισμό για να στηρίξει όλο το σύστημα.

Μια άλλη λύση που διασφαλίζει την απρόσκοπτη ρευστότητα του συστήματος είναι το νομοσχέδιο για εξυγίανση των τραπεζών με τη μεταφορά των μη εγγυημένων καταθέσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κακή τράπεζα, και με κούρεμα των καταθέσεων που μπορεί να φθάσει σε πολύ πιο ψηλά επίπεδα από το απορριφθέν 10%.


Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις