Translate

Μετατέθηκε για την Τετάρτη η συνάντηση Σαμαρά - τρόικας


Το τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το «μεγάλο αγκάθι» - Εκκρεμότητα και με τις οφειλές στα ταμεία -Κυβερνητικές πηγές μιλούν για «τεχνικά και διαδικαστικά θέματα». Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου.

Για το βράδυ της Τετάρτης και, συγκεκριμένα για τις 19.00, μετατέθηκε η συνάντηση οτου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας. Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα.

Στη συνάντηση αναμένεται να εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με δεδομένη και την αναβολή της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας για αύριο στις 7 μμ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν πως η καθυστέρηση αυτή δεν οφείλεται σε κάποια δυστοκία που παρουσιάζεται αλλά απλώς σε διαδικαστικά θέματα, ενώ για «τεχνικά θέματα που εκκρεμούν» κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Οι επικεφαλής της τρόικας βρέθηκαν για πάνω από τέσσερις ώρες στο υπουργείο Οικονομικών και αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα τρία μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, το ειδικό τέλος στα ακίνητα που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η μείωση του δημόσιου τομέα. Οι επικεφαλής της τρόικας βρέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για συνάντηση με τον υπουργό.

Οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) δεν έχουν ολοκληρωθεί ως προς την δομή τους, ενώ οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει, αλλά δεν έχουν καταλήξει ούτε στον αριθμό των δόσεων (θα πρέπει και οι δύο ρυθμίσεις να έχουν την ίδια λογική και δόσεις).

Τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν συνεχείς συσκέψεις και με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ενώ αποδίδουν στο θέμα μεγάλη σημασία λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που έχει στα οικονομικά των ασφαλιστικών οργανισμών και του δημοσιονομικού κενού, ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, που δημιουργείται.Ενδεικτικό της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων είναι και η ξαφνική στροφή της τρόικας η οποία ενημέρωσε ότι θέλει να εξετάσει εκ νέου όλα τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού.

Σε μεγάλο αγκάθι αναδεικνύεται, όμως, η κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Και αυτό, διότι, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα έτοιμο τον μηχανισμό είσπραξης του νέου ενιαίου φόρου, με την τρόικα να επιμένει, πλέον, στην συνέχιση της είσπραξής του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στη συνάντηση με Σαμαρά τα «καυτά» θέματα

Όλα τα ζητήματα παραπέμπονται, πλέον,στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας. Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, σημείωναν στην «Κ» ότι η τρόικα δεν βιάζεται να φύγει, εκτιμώντας ότι δεν θα επέλθει οριστική συμφωνία στη σημερινή σύσκεψη. Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες υποστήριζαν χθες ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν θα επηρεάσει το κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις