Translate

Σαμαράς: Η Ελλάδα ξεπερνά το ζενίθ της κρίσης και σταθεροποιείται


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η Ελλάδα ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απευθύνοντας χαιρετισμό στο φόρουμ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι η κατάλληλη συγκυρία για να συνεργασθούμε ακόμη περισσότερο, προς όφελος της διμερούς αυτής επιχειρηματικότητας, με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τις δύο χώρες, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται σταθερά, δραστικά και με γοργούς ρυθμούς.
«Προχωράμε με αποφασιστικότητα σε μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Η βούληση και η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς. Αντίστοιχα, κι η φίλη Τουρκία εκσυγχρονίζεται», είπε.
Αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα, λέγοντας ότι «το 2012 η Τουρκία κατέλαβε την 10η θέση ως προμηθευτής αγαθών της ελληνικής αγοράς. Ταυτόχρονα, βρέθηκε στην 6η θέση ως χώρα υποδοχής των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων. Επιπλέον, τα τελευταία έξι χρόνια, παρατηρείται μία αξιόλογη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία. Η γειτνίασή μας επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος και με αμεσότερη επαφή και ταυτόχρονα δημιουργία προσωπικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών. Αντίστοιχα, η εγγύτητα της Τουρκίας με κράτη του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έδωσε και δίνει τη δυνατότητα για συνέργειες, τόσο εμπορικού, όσο και επενδυτικού χαρακτήρα».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη δυνατότητα από κοινού, οι επιχειρήσεις των δύο χωρών να διεισδύουν σε τρίτες χώρες: «Η ανάληψη κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια, στις χώρες της παρευξείνιας συνεργασίας, καθώς και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, θα φέρει, επίσης, ανάπτυξη και προώθηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακόμη επεσήμανε «την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας. Θα έλεγα ιδιαίτερα στον τομέα των κοινοπραξιών, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης».
Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι «προχωρούμε στη θεσμοθέτηση και επέκταση της επί τόπου χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίων (visa) από επιλεγμένα τουρκικά λιμάνια σε ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες Σένγκεν».
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι θετικές οι προοπτικές της ελληνοτουρκικής συνεργασίας και πρόσθεσε:
«Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών ενισχύονται μόνον μέσα από ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο. Από την πλευρά μας, σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και η Τουρκία, άλλωστε, έχει δηλώσει πως επιθυμεί τη φιλική και ειρηνική επίλυση των διαφορών μας. Ωστόσο, για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, θα πρέπει να διέπονται πάντοτε από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες».
Εξ άλλου, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν ανέφερε ότι η χώρα του «πρέπει να συμβάλλει στην οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας, τα προβλήματα της Ελλάδας είναι και δικά μας προβλήματα» και σημείωσε ότι οι επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις δεν είναι ακόμη στο προσδοκώμενο επίπεδο.
Και αναφέρθηκε στο πολιτικό πεδίο, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας για την προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ θα συνεχιστεί.

Μεγάλα ονόματα τουρκικών και ελληνικών επιχειρήσεων
Με χαρακτηριστικά, τη μεγάλη συμμετοχή των τουρκικών και ελληνικών επιχειρήσεων απ΄όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, και με την πολιτική στήριξη που εκφράστηκε από τα χείλη των πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν, ως "εγγύηση" για την ενθάρρυνση των συνεργασιών, συνεχίζεται το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας - Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο φόρουμ μετέχουν 90 ελληνικές επιχειρήσεις και 175 τουρκικές, ενώ παρίστανται 270 εκπρόσωποι του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου και θεσμικών φορέων, και αναμένεται να γίνουν 270 επιχειρηματικές συναντήσεις, με τις οποίες ολοκληρώνονται απόψε οι εργασίες του συνεδρίου.

Από ελληνικής πλευράς, μετέχουν μεταξύ άλλων, οι εταιρίες Alumil, Αντένα, Αρχιρόδον, Dynacom (δεξαμενόπλοια), Fashion Box, Folli Follie, ΕΛΠΕ, Ιντραλότ, Καρέλιας, Kleemann (ανελκυστήρες), Lamda Development (ακίνητα), ΜΕΤΚΑ (παραγωγή ενέργειας), Ομιλος Μιχαηλίδη, οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς, Νηρέας, Olympus Plaza (σταθμοί αναψυχής εθνικών οδών), Olympia electronics ( ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας), ΔΕΗ, Φιλίππου (δομικά υλικά) Βιοχάλκο, Thermi group, SNB Βιομηχανικά Ορυκτά. Από τους θεσμικους φορείς, εκτός από τον ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνείς Δράσεις που οργάνωσε την εκδήλωση, είναι παρόντες: η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, ο ΣΕΒΕ, το ΚΑΠΕ, το Invest in Greece.
Το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Τουρκία έχει ξεπεράσει ετησίως τα 6 δισεκ. ευρώ, με θετικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, ενώ σε πάνω από 6 δισεκ. ανέρχονται οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία.

Πηγή : ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις