Translate

Το 2013 τοποθετεί ο Τσ. Νταλάρα την ‘επιστροφή’ των επενδυτών στην Ελλάδα


Τη αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν να επιστρέψει στις αγορές νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, δηλαδή ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους, εάν όμως υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις και φορολογική μεταρρύθμιση, εκφράζει ο Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF).

«Πιστεύω πως Ελλάδα έχει το 2013 μια θαυμάσια ευκαιρία να ανακάμψει. Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση έχει εδραιώσει ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό αξιοπιστίας, τόσο στις αγορές όσο και στις κυβερνήσεις της ΕΕ. Και νομίζω ότι στο πλαίσιο αυτό μπορεί να προχωρήσει με σθένος στις διαρθρωτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση και οι ιδιωτικοποιήσεις», είπε ο κ. Νταλάρα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνική εφημερίδα.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμησή του ότι εντός του 2013 οι επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, όχι μόνο για χρηματοοικονομικές επενδύσεις, αλλά και για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Και αυτός είναι ο λόγος, είπε «που πρέπει να επιτευχθεί άμεσα πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις».

Για τη φορολογική μεταρρύθμιση, σημειώνει ότι «είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων», όπως και «η πιστή εφαρμογή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων».

Ο γενικός διευθυντής του IIF, του οποίου η θητεία λήγει την 1η Φεβρουαρίου, ύστερα από παραμονή 20 χρόνων στο τιμόνι του οργανισμού, σημειώνει ακόμη πως αξιολογεί ως «μέγα λάθος» την απόφαση που έλαβαν Μέρκελ και Σαρκοζί τον Οκτώβριο του 2010 για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική διάσωση, γεγονός που «οδήγησε σε τεράστιες πιέσεις τις αγορές κρατικού χρέους».

Τέλος, ο κ. Νταλάρα δηλώνει πως διαπιστώνει «αλλαγή κουλτούρας των Ελλήνων πολιτικών».


Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις