Translate

Υπό αίρεση όλες οι διατάξεις του φορολογικού


Αντιμέτωπη με ολοένα και περισσότερα αγκάθια στον δρόμο για το φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση.

Μετά τον φορολογικό «Ηρώδη», ήρθε η νέα πρόταση του οικονομικού επιτελείου για φόρο 45% στα εισοδήματα 26.000 ευρώ και άνω για μισθωτούς και συνταξιούχους, για να ταράξει τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Δεδομένου ότι τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων δεν έχουν καταφέρει να βρουν κοινή συνισταμένη με το υπουργείο Οικονομικών, όλα τα εκκρεμή φορολογικά ζητήματα παραπέμπονται τώρα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

Το «αγκάθι» της επιβολής φόρου 45% 

Επιβολή συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, από 100.000 ευρώ που ισχύσει σήμερα, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας έτσι μισθωτούς και συνταξιούχους να μοιράζονται τα εισοδήματά τους μισά-μισά με την Εφορία.

Με τις αλλαγές που προτείνονται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων καθιερώνονται τρεις συντελεστές 21%, 26% και 45%.

Ο συντελεστής 21% αφορά εισοδήματα από το πρώτο ευρώ και έως 18.000 ευρώ. Στο επόμενο κλιμάκιο από 18.001 έως 26.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 26% και για ποσά που ξεπερνούν τα 26.000 ευρώ επιβάλλεται ο ανώτατος συντελεστής 45%.

Η νέα κλίμακα θα τεθεί υπόψη των στελεχών από ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ τα οποία μετέχουν στον διάλογο για το φορολογικό σε νέα συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο Δ. Χατζησωκράτης της ΔΗΜΑΡ είπε ότι το κόμμα του δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για το φορολογικό και ότι περιμένει επίσημη ενημέρωση. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις 11 Δεκεμβρίου θα πρέπει να είναι τέτοιο που να χωράει τη ΔΗΜΑΡ, τόνισε ο κ.Χατζησωκράτης. «Θα προσπαθήσουμε αυτή τη βδομάδα για το "ναι"» είπε.

Το νέο φορολογικό προβλέπει, επίσης, σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Στην προηγούμενη εκδοχή κλίμακας, η έκπτωση φόρου άρχιζε να μειώνεται για εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ για να εξαλειφθεί πλήρως για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ. Πρακτικά, όσοι είχαν εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ δεν είχαν καθόλου αφορολόγητο.

Με τη νέα πρόταση, πρακτικά το αφορολόγητο αυξάνεται στα 9.000 ευρώ από 5.000 ευρώ σήμερα, δίνοντας σε αυτή την εισοδηματική κατηγορία μισθωτών και συνταξιούχων ελαφρύνσεις 400 ευρώ.

«Επικοινωνιακά τερτίπια» με το φορολογικό καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τις προτάσεις που κατέθεσε στην τρικομματική επιτροπή και «να σταματήσει τώρα τα επικοινωνιακά τερτίπια» κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, σε σχόλιο του Γραφείο Τύπου του κόμματος για τα φορολογικά μέτρα, αναφέρεται ότι «την ώρα που η κοινωνία είναι σε απόγνωση και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τα σενάρια που διαρρέουν στον τύπο για νέες αδυσώπητες φορολογικές επιβαρύνσεις, αποκαλύπτουν τα σχέδια της τρικομματικής κυβέρνησης που οδηγούν στη φτωχοποίηση των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «τα γνωστά, πλέον, επικοινωνιακά τεχνάσματα των διαρροών, που εδώ και πέντε μήνες έχουν επιστρατεύσει, πρέπει να τελειώσουν»


Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις