Translate

Σόιμπλε: Προτείνουμε συγχώνευση των τριών δόσεων


Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την καταβολή και των τριών δόσεων προς την Ελλάδα, δήλωσε την Τρίτη ο  Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τις τρεις υπόλοιπες δόσεις όταν επιλυθούν όλα τα ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται μηχανισμός ελέγχου.

Όπως είπε ο Γερμανός υπουργός, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτό το μηχανισμό, ενώ αναμένεται να βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, σημειώνοντας πως αποτελεί ένα «ευαίσθητο» ζήτημα για την ελληνική πλευρά.

Πρόκειται την δόση των 31,5 δισ. ευρώ, μίας από τον Σεπτέμβριο που δεν έχει καταβληθεί και της δόσης που προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, η γερμανική Bild δημοσίευσε σενάρια για συγχώνευση των τριών δόσεων, ύψους άνω των 44 δισ. ευρώ, και καταβολή τους σε μία, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με την Bild, η δόση θα περιλαμβάνει τα 31,3 δισ. ευρώ του β΄ τριμήνου, καθώς και τις δόσεις ύψους 5 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο.

Την είδηση για τη «συγχώνευση» των δόσεων επιβεβαιώνει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγή από  την γερμανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα η πηγή αναφέρει ότι «οι τρεις πληρωμές θα μπορούσαν να συνδυαστούν σε μία ώστε να μην δημιουργηθεί περαιτέρω αβεβαιότητα σε σχέση με τις διαβουλεύσεις για τις δόσεις προς τη χώρα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού Υπουργείου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ότι «το προσπαθούμε, δεν το έχουμε δέσει ακόμη». Ο ίδιος παράγοντας, πρόσθεσε ότι «γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις, και τίποτα δεν είναι δεδομένο».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί μια τελική απόφαση για την επόμενη δόση.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις