Translate

«Τα δίνει όλα» η κυβέρνηση για να τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις


Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται για δεύτερη ημέρα στο επίκεντρο των συζητήσεων των τριών κυβερνητικών εταίρων, που συναντώνται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το παρών στη νέα συνάντηση δίνει και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Δεν αποκλείεται να συζητηθούν επίσης το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και αυτό των πόρων των ΟΤΑ, θέματα στα οποία έκανε αναφορά κατά τις χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

H κυβέρνηση «τα παίζει oλα για όλα » για να ξεμπλοκάρει τουλάχιστον 10 αποκρατικοποιήσεις που έμεναν «στα χαρτιά» επί μια δεκαετία, αλλά τώρα πλέον θεωρείται επιτακτική ανάγκη «να τρέξουν». Με νομοσχέδιο-σκούπα θα «σπάνε» όλα τα ταμπού όπως η δια νόμου διακράτηση πακέτων μετοχών των ΔΕΚΟ από το δημόσιο, το «ανάχωμα» της «χρυσής μετοχής» και άλλων μέσων δια των οποίων οι κυβερνήσεις «οχυρώνονταν» για να μη κάνουν "ιδιωτικοποιήσεις" αλλά μόνο "μετοχοποιήσεις" και "μερικές αποκρατικοποιήσεις".

Η άρση όλων των εμποδίων ώστε να προχωρήσουν οι έξι εν εξελίξει διαγωνισμοί αλλά και νέοι που ετοιμάζονται, αποφασίστηκε χθες στη σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων την Δευτέρα, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη προώθησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ως μέρους του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Οι τρεις αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα στις 18:00. Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ από το www.protothema.gr εδώ.

Στη σύσκεψη εν τω μεταξύ δόθηκε εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο να συντονίσει και να προωθήσει 77 ρυθμίσεις, σε ένα πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Πρόκειται για νομικές κλπ «εκκρεμότητες» που εμποδίζουν την πρόοδο των έξι διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα την αξιοποίηση του Ελληνικού, το κτήμα Κασσιώπη στην Κέρκυρα, το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC), την έκταση Αφάντου στη Ρόδο και τη ΔΕΠΑ (με ή χωρίς τον ΔΕΣΦΑ). Σειρά παίρνουν όμως και άλλα τέσσερα σχέδια για την αξιοποίηση του ΟΠΑΠ, τον ΟΔΙΕ, την πώληση και επαναμίσθωση (sale and lease-back) των 28 κτιρίων του δημοσίου και τα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί ρύθμιση με την οποία θα καταργείται η περίφημη ρύθμιση της «χρυσής μετοχής» -την οποία καθιέρωσε προ τετραετίας ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης για τον ΟΤΕ- με την οποία διατηρεί τον έλεγχο στις «στρατηγικής σημασίας» ΔΕΚΟ και δεν μπορεί να παραχωρηθεί το 20% μιας επιχείρησης σε ιδιώτες χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Με την κατάργηση αυτή αίρεται ένα σημαντικό εμπόδιο για την αποκρατικοποίηση πολλών "κρίσιμης σημασίας" ΔΕΚΟ όπως της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΔΘ των ΕΛΤΑ και των δύο μεγάλων λιμένων της χώρας ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Μαζί αναμένεται να καταργηθούν και άλλες διατάξεις οι οποίες υποχρεώνουν το δημόσιο να διατηρεί τουλάχιστον το 34% των μετοχών (πχ ΟΠΑΠ), ποσοστό που του εξασφαλίζει και καταστατική μειοψηφία για να εμποδίζει αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Η οριζόντια κατάργηση τέτοιων διατάξεων θα διευκολύνει την πλήρη αποκρατικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων όπως είναι ο ΟΠΑΠ τα ΕΛΠΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο μπαίνει ολοταχώς σε τροχιά αποκρατικοποίησης.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε επίσης και η ταυτόχρονη αξιοποίηση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Αττικής (από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο) μαζί με το Ελληνικό. Το σχέδιο για το «Ελληνικό Μαϊάμι» (ή "Ριβιέρα") βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με επενδυτές που περιμένουν να δουν «φως» για να λάβουν θέσεις. Εξετάστηκε, επίσης, το σχέδιο για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, καθώς και των λιμένων.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν και για τη νέα υπηρεσία η οποία θα αναλάβει την ταχεία αδειοδότηση των μεγάλων επενδύσεων. Με σχέδιο νόμου, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες, καθιερώνεται νέο «εθνικό αδειοδοτικό σύστημα», με το υπουργείο Ανάπτυξης να αναλαμβάνει, ειδικά για τις μεγάλες επενδύσεις, τις αρμοδιότητες αδειοδοτήσεων που σήμερα είναι διεσπαρμένες σε πλήθος υπουργείων.

Στο Μνημόνιο αναφερόταν ως στόχος εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις τα 3 δισ. ευρώ αν και ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (σσ: που τυπικά όμως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις 20 Αυγούστου τουλάχιστον επειδή κλείνουν οι εργασίες της Βουλής) προϊδέασε για πολύ λιγότερα έσοδα, της τάξης των 300 εκατ. ευρω την επιστολή παραίτησή του.


Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις