Translate

«Κρυφτούλι» με την Τρόικα για τα μέτρα των 11,5 δισ.

Οι νέες μειώσεις μισθών άρχισαν… από ψηλά

Λιγότερο άγρια από όσο αρχικά αναμενόταν φαίνεται πως επέστρεψε η Τρόικα, απαλλαγμένη ίσως από το άγχος για τον επικείμενο έλεγχο της ελληνικής Οικονομίας, αφού ούτως ή άλλως η χώρα μας έχει μείνει πίσω σχεδόν σε όλα όσα έπρεπε από καιρό να κάνει, με συνέπεια να μην έχουν οι ελεγκτές και πολύ δουλειά να κάνουν.

Πιο χαλαρός και άνετος από ποτέ ίσως εμφανίστηκε και ο Πολ Τόμσεν ο οποίος για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο πέρυσι (όταν διατάχθηκε η απαγόρευση δηλώσεων στους Τροϊκανούς μετά την δήλωση-σοκ του Σερβάς Ντε Ρούζ για πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ως το 2015) δεν απέφυγε να πιάσει και μια μικρή κουβεντούλα -σχεδόν την προκάλεσε ίσως- με τους Ελληνες δημοσιογράφους, για να πει πως οι συνομιλίες με την κυβέρνηση διεξάaγονται «άψογα».

Στην πράξη πάντως, ούτε χθες η κυβέρνηση πέτυχε να αποσπάσει τη συμφωνία της Τρόικα για τα νέα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ . Το μόνο που έγινε ξεκάθαρο ήταν πως η Τρόικα απαιτεί περισσότερες αποκρατικοποιήσεις το 2013 (μετά το φετινό ναυάγιο λόγω εκλογών) αλλά και ταχύτερες μειώσεις μισθών στο δημόσιο.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, οι νέες περικοπές μισθών και επιδομάτων φέτος θα είναι αιματηρές και για αυτό άρχισαν από τους μισθούς των ίδιων των υπουργών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μειώσεις 10-%-15% θα αναγκαστούν να δεχτούν και οι διοικητές των ΔΕΚΟ -μαζί με τις μειώσεις στους μισθούς των γενικών γραμματέων υπουργείων και των αιρετών και μετακλητών στο δημόσιο- ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι νέες και ακόμα μεγαλύτερες περικοπές μισθών των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις –ώστε να ευθυγραμμιστούν με τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα.

Η Τρόικα επιμένει απαρέγκλιτα στα μέτρα των 11,5 δις ευρώ, ο τελικός κατάλογος των οποίων φαίνεται να αποτελεί σημείο αντιδικίας μεταξύ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα ενώ υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την λίστα να κλείνει μετά από ένα μήνα. Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από την σημερινή συνάντηση που θα έχουν τα στελέχη της Τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χθες συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Χθες τα στελέχη της Τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο έθεσαν χωρίς περιστροφές ως βασική προϋπόθεση για την όποια αναδιαπραγμάτευση την λήψη των μέτρων των 11,5 δις ευρώ για την διετία 2013 -2014 αλλά και την υλοποίηση μέτρων το 2012, ήδη αποφασισθέντων, όπως η μείωση κατά 12% των ειδικών μισθολογίων (από το Φθινόπωρο) η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και η αποχώρηση 5.000 εργαζομένων από το δημόσιο έως το τέλος του έτους

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιπρότεινε να φέρει μέτρα της διετίας 2013 -2014 στο τρέχον έτος, εκτιμώντας ότι έτσι θα μπορέσει να ενισχύσει την αξιοπιστία της, ώστε να μπορέσει σε δεύτερο χρόνο να διαπραγματευτεί την επιμήκυνση του προγράμματος.

Με την κίνηση αυτή ευελπιστεί πως θα αποκρούσει και τις πιέσεις των δανειστών μας για να λάβουμε πρόσθετα μέτρα εφέτος για να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση είχε καταφέρει να συλλέξει προτάσεις για μέτρα ύψους 10 δις ευρώ τα οποία όμως δεν κλείδωσαν. Οι εισηγήσεις που έχουν ανάψει φωτιές προβλέπουν:

- Επιβολή πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα 2.300-2.500 ευρώ,
-  Οριζόντια περικοπή στις κύριες συντάξεις 5%-15% κλιμακωτά από 1400 ευρώ και άνω.
- Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη άμεσα, πιθανόν από 1/1/2013.
- Επιβολή εισοδηματικών – περιουσιακών κριτηρίων, ακόμα και στα πολυτεκνικά επιδόματα,
- Στοχευμένες περικοπές έως 20% στα προνοιακά επιδόματα
- Περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 22%.
- Περαιτέρω περικοπή εφάπαξ και στους υπόλοιπους τομείς πρόνοιας που παρουσιάζουν ελλείμματα.
- Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επιβολή ορίου ώστε το ανώτατο ύψος επικουρικής σύνταξης από εδώ και στο εξής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.
- Πλαφόν 2.000 - 2.300 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές)
- Κλιμακωτή μείωση σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ (5% για ποσά από 1.000- 1.400 ευρώ μικτά 5% και από 1.400 ευρώ και άνω 10%)
 - Πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πέρα;ν της οποίας ασφαλισμένος θα πληρώνει επιπλέον συμμετοχή ή εξολοκλήρου τα έξοδα.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις