Η Ελλάδα στο τραπέζι του Eurogroup
Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση
Με τα προβλήματα της κρίσης στην Ευρωζώνη να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα, την Ελλάδα να προσέρχεται στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών έχοντας πια μια νέα κυβέρνηση ευρωπαϊκής προσήλωσης και προσδοκώντας για αλλαγές στο ισχύον πρόγραμμα στήριξης της χώρας, αλλά και την Ισπανία να αποτελεί πια «καυτή πατάτα» για τους Ευρωπαίους, ξεκινά ένα από τα πιο κρίσιμα Eurogroup των τελευταίων μηνών.
Στις πρώτες τους δηλώσεις οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν έδωσαν ξεκάθαρη εικόνα των προθέσεών τους, ούτε του πιθανολογούμενου αποτελέσματος της συνεδρίασης. Όπως τονίζουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία εμφανίστηκαν με αντικρουόμενες θέσεις όσον αφορά στην αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δανείου.
Αναλυτικότερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, κατά την άφιξή του στο κτίριο όπου συνεδριάζει το Eurogroup, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έκβαση των ελληνικών εκλογών, λέγοντας ότι μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα. Και τόνισε ότι η επιλογή των Ελλήνων στις κάλπες σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ευαίσθητη στα αισθήματα του ελληνικού λαού και να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει ανάπτυξη».
Από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως «οι προτάσεις για νέα εργαλεία με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι πάντα χρήσιμες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει αντίθετα να επικεντρωθούν στην υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων». Για να συνεχίσει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν χρειαζόμαστε συνεχώς και νέες προτάσεις, σα να μην είχαν γίνει συγκεκριμένες συμφωνίες πριν από λίγο καιρό. Αντί να γίνονται υποθέσεις για νέες λύσεις και να δημιουργούνται εντελώς εξωπραγματικές προσδοκίες, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν ότι έχει ήδη συμφωνηθεί»!
Ενώ όσον αφορά στο θέμα που έχει ανακύψει με την πρόθεση της Ιταλίας να «κατεβάσει» σχέδιο για την κοινή χρήση των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, λέγοντας πως η δυνατότητα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τον EFSF και τον ESM είναι κάτι που προβλέπεται από τις συνθήκες.
Από την πλευρά του ο κ. Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, Ολλανδός Υπ. Οικονομικών, προσερχόμενος στη συνεδρίαση έκανε λόγο για «πιθανές μικρές αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά όχι τώρα», την ίδια στιγμή που ο Υπ. Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωνε ότι η παράταση του ελληνικού προγράμματος δεν είναι από τα βασικά θέματα της σημερινής συνεδρίασης!
Στον αντίποδα η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε ανοικτά πως «δεν είναι καλή ιδέα η παράταση του χρόνου για τους στόχους της Ελλάδας», προσθέτοντας πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία που έχει ήδη υπογράψει, άποψη με την οποία δεν φάνηκε να συμφωνεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κλήθηκε και συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και ευθέως δήλωσε ότι «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να παρέχει τις γνώσεις του για να βοηθήσει την Ευρώπη στην επίτευξη των στόχων της».
Από την πλευρά του ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών θα συζητηθεί το θέμα της στήριξης της Ισπανίας, λέγοντας πως ξεκάθαρη εικόνα για το σχέδιο στήριξης των τραπεζών της χώρας θα υπάρξει έως τα τέλη Ιουλίου, ενώ και ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως οι εταίροι της Ισπανίας δεν γνωρίζουν το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών.
Πηγή : protothema.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου