Translate

Η ΕΤΕπ κλείνει τις στρόφιγγες προς την Ελλάδα


Νέο τρόπο διανομής του κοινοτικού χρήματος και εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων αναζητά η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να περιορίσει στο ήμισυ τη μόχλευση προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αναβάλει τα δάνεια για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής. Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στην ελληνική κυβέρνηση από κοινοτικά στελέχη, την προηγούμενη εβδομάδα το συμβούλιο της ΕΤΕπ αποφάσισε να περιορίσει από 1 προς 2 στο 1 προς 1 την μόχλευση για δάνεια προς μικρομεσαίους.

Πρόκειται για το Ταμείο Εγγυήσεων που πανηγυρικά είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο με συμφωνία μεταξύ ΕΤΕπ και υπουργείου Ανάπτυξης και αποτελούσε το βασικό όχημα τόνωσης της αγοράς. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση, θα φτιαχνόταν «από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι οποίοι με αντίστοιχη μόχλευση από την ΕΤΕπ με σχέση 1:2» θα παρείχαν ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Η απόφαση τελικά μειώνει τουλάχιστο στο μισό το ποσό.

Χειρότερη είναι η κατάσταση με τα περίφημα ομόλογα έργων που θα έβαζαν εμπρός, μετά από πολύμηνη απραξία, τα μεγάλα έργα υποδομής με μόχλευση 1 προς 3, ενώ πλέον ερωτήματα δημιουργούνται για προγράμματα της ΕΤΕπ με την Ελλάδα αξίας 2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το 2011 και για νέα δάνεια προς ενεργειακές ΔΕΚΟ.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις