Translate

Παπαδήμος: Ελλοχεύει ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ


«Time is up»... και οι Έλληνες ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ είναι ακόμη πολύ μεγάλος! Κάπως έτσι ο τέως Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον ελληνικό λαό μέσα από μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη στην Wall Street Journal.

«Οι Έλληνες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τηρήσουν το δύσκολο πρόγραμμα λιτότητας, διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωποι με την έξοδο από την ευρωζώνη», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Παπαδήμος, σημειώνοντας ότι η έξοδος από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη και θα προκαλούσε ισχυρό πλήγμα στην οικονομία, εκτίναξη του πληθωρισμού και πολλαπλασιασμό της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Η οικονομική αμερικανική εφημερίδα σημειώνει δε, ότι οι χώρες της ευρωζώνης ήδη προετοιμάζονται εδώ και καιρό για κάθε ενδεχόμενο...

«Αν και ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να υλοποιηθεί και δεν είναι το επιθυμητό για την Ελλάδα ή για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι γίνονται προετοιμασίες για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την έξοδο της Ελλάδας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος.

Εκφράζει ταυτόχρονα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην έχει γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος που ελλοχεύει της εξόδου της χώρας από το ευρώ από όλους στην Ελλάδα.

"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που αποτελείται από δύο μέρη: η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη και η χώρα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται ουσιαστικά στο κατά πόσο ο ελληνικός λαός θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος", συμπληρώνει.

«Συμμερίζομαι την άποψη ότι σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας με έξοδο από το ευρώ, οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη – το χρηματοοικονομικό σύστημα και την πραγματική οικονομία – θα είναι πολύ μεγάλες και τα επακόλουθα κόστη σημαντικά και εκτεταμένα, ενώ θα επηρεαστούν και οι οικονομίες εκτός της Ευρωζώνη», προσθέτει παρακάτω.

Αναφέρεται επίσης στις εκτιμήσεις που έχουν γίνει και τοποθετούν το συνολικό κόστος μιας ελληνικής εξόδου από 500 δισ. ευρώ μέχρι και 1 τρισ. ευρώ.

Προειδοποιεί εξάλλου ότι ο χρόνος τελειώνει και χωρίς πρόσθετη βοήθεια η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τις συντάξεις και του μισθού του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Σημειώνει εξάλλου ότι σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη η ραγδαία υποτίμηση στο νέο εθνικό νόμισμα θα ακυρώσει τα πιθανά ανταγωνιστικά οφέλη στο εξωτερικό εμπόριο.

Με βάση αυτό το σενάριο, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί, τα πραγματικά εισοδήματα θα συρρικνωθούν, το τραπεζικό σύστημα θα γνωρίσει ακραίες πιέσεις και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο.



Οι δηλώσεις Παπαδήμου έριξαν (;) την Wall Street

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν κατόρθωσε να διατηρήσει την ανοδική του τάση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η νευρικότητα που δημιουργεί η αβεβαιότητα γύρω από την κατάσταση στην Ελλάδα βύθισε τις μετοχές περί τα τέλη της σημερινής συνεδρίασης, ειδικά μετά την είδηση ότι ο Λ. Παπαδήμος θεωρεί πραγματικό τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο γενικός δείκτης Dow Jones με απώλειες 1,67 μονάδες κατέγραψε ανεπαίσθητη πτώση 0,01% και έκλεισε στις 12.502,81 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Νasdaq είχε απώλειες 8,13 μονάδων που μεταφράζονται σε πτώση 0,29% και έκλεισε στις 2.839,08 μονάδες.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις