Translate

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΛΑΔΟ:Πόλεμος για τις μειώσεις των μισθών


Εντονες αντιδράσεις από την ΟΤΟΕ ύστερα από την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η συμφωνία «αγγίζει» το ωράριο εργασίας και το επίδομα ισολογισμού

«Φωτιές» άναψε στον τραπεζικό κλάδο η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στην Τράπεζα της Ελλάδος

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει για τους μισθούς στις τράπεζες, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες μετά και την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η συγκεκριμένη επιχειρησιακή συμφωνία... αγγίζει μεταξύ άλλων το ωράριο εργασίας και το επίδομα ισολογισμού, κάτι που η ΟΤΟΕ εκτιμά πως «χτυπά» την κλαδική σύμβαση εργασίας.
Μάλιστα χθες συνεδρίασε εκτάκτως η διοίκηση της Ομοσπονδίας, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται πως και σε άλλες τράπεζες έχει τεθεί θέμα μειώσεων των αποδοχών (π.χ. Εθνική, Alpha, Πειραιώς) και η συζήτηση αναμένεται να «φουντώσει» εκ νέου. Για παράδειγμα, η διοίκηση της Alpha απέστειλε σχετική πρόσκληση στον σύλλογο των εργαζομένων, που αύριο συνεδριάζει για να καθορίσει τη στάση που θα τηρήσει.
Στην Τράπεζα της Ελλάδος η διοίκηση και ο σύλλογος των εργαζομένων κατέληξαν σε συμφωνία για τριετή επιχειρησιακή σύμβαση, που μειώνει το λειτουργικό κόστος κατά 18,5%. Εκτιμάται πως η περικοπή στο μισθολογικό κόστος (π.χ. αποδοχές, επιδόματα, αύξηση των ωρών εργασίας) θα είναι της τάξης του 17%.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής: η αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά τρεις ώρες την εβδομάδα, η μείωση κατά 60% του επιδόματος ισολογισμού, η μείωση στις ακαθάριστες αποδοχές από 2,5% έως 7% για ποσά άνω των 2.000 ευρώ, η μείωση εκτός έδρας επιδομάτων και της αμοιβής υπερωριών πρακτόρων.

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει λόγο για μία «καθοριστική συμφωνία» και επισημαίνει πως με τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση «μειώνεται περαιτέρω το λειτουργικό κόστος κατά 18,5% ως επί το πλείστον μέσα από τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους (μείωση μισθών, επιδομάτων, παροχών, υπερωριών και αποζημιώσεων εκτός έδρας)».
Ωστόσο, έντονη είναι η αντίδραση της ΟΤΟΕ, που τονίζει πως «η διοίκηση της Τράπεζας επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των εργαζομένων προκαλώντας ουσιαστικά τις εμπορικές τράπεζες να προχωρήσουν σε ανάλογες μειώσεις».

Παράλληλα αναφέρει πως «η προσπάθεια δημιουργίας ανακριβών εντυπώσεων για λόγους σκοπιμότητας με βάση μία επιχειρησιακή σύμβαση στην οποία περιλαμβάνονται αντιδεοντολογικά και παράτυπα κλαδικές ρυθμίσεις, την καθιστούν πολιτικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτη».
Σημειώνεται πως στις τράπεζες υπάρχει η κλαδική σύμβαση που καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων και από εκεί και πέρα υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις (που ρυθμίζουν επιμέρους θέματα).
Για παράδειγμα, πρόσφατα η διοίκηση και ο σύλλογος της Εμπορικής υπέγραψαν νέα επιχειρησιακή σύμβαση, με τη μείωση να είναι κατά μέσον όρο 7%, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται καθόλου το πλαίσιο της κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Πηγή : ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις