Translate

«Καλύτερα να μην πειραματισθούμε με μια χρεωκοπία της Ελλάδας»


«Καλύτερα να μην πειραματισθούμε με μια χρεωκοπία της Ελλάδας. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σκηνικό και μια σειρά μη προβλέψιμων γεγονότων», τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg που αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

«Υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες πίστεψα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ήταν δυνατή», προσθέτει ο Ιταλός τεχνοκράτης- πρωθυπουργός, ο οποίος είναι βέβαιος ότι «αν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατέληγαν σε συμφωνία για την δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, η εξέλιξη, για την χώρα, θα μπορούσε να ήταν δραματική. Και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την μετάδοση της κρίσης στην Ισπανία και στην Ιταλία, παρά τις προόδους που έχουν επιτελέσει οι χώρες αυτές».

Σε σχέση με την άρνηση της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ να συζητήσει, στην παρούσα φάση, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο Μόντι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εξηγεί ότι η Γερμανία δεν είπε ότι «δεν θέλει να συζητήσει το θέμα τον Μάρτιο. Είπε ότι δεν θέλει να το συζητήσει την πρώτη Μαρτίου, αλλά, ευτυχώς, ο μήνας αυτός μετρά τριάντα μία ημέρες».

Σε ότι αφορά τα «σπρέντς», ο Μάριο Μόντι τονίζει : «Θεωρώ απίθανο να ξαναρχίσουν να ανεβαίνουν. Σε ό,τι αφορά την Ιταλία διαπιστώσαμε ότι υπήρξε μια διαρκής, αν και βαθμιαία, πτώση. Δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο τα πράγματα θα έπρεπε να αλλάξουν».

«Η κυβέρνησή μας επιχειρεί να φέρει σε πέρας μια μορφωτική και πολιτισμική αλλαγή, ώστε να πεισθούν οι Ιταλοί ότι πληρώνοντας τους φόρους, δημιουργώντας αξιοκρατία και ευνοώντας τον ανταγωνισμό, θα στηριχθεί η ανάπτυξη και θα συμβάλουν στη μείωση του δημοσίου χρέους, που είναι και το δεύτερο της Ευρωζώνης», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Αν εγώ και οι υπουργοί μου κάνουμε καλά την δουλειά μας, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην ζητήσουν να παρατείνουμε την παρουσία μας στην κυβέρνηση» καταλήγει ο Ιταλός πρωθυπουργός. Αλλά το σημαντικό είναι ότι «στο εξωτερικό διαπιστώνουν πως η Ιταλία έχει αλλάξει τους ρυθμούς της και προσπαθεί να αποκτήσει ένα σύστημα διακυβέρνησης με κάπως λιγότερους βυζαντινισμούς και μεγαλύτερη διαφάνεια».


Πηγή : real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις