Translate

ΚΑΤΕΦΘΑΣΑΝ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ : Στο μικροσκόπιο της τρόικας οι κρατικές δαπάνες


Το φορολογικό σύστημα, ο νέος δραστικός περιορισμός των κρατικών δαπανών καθώς και οι δοσοληψίες και οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναμένεται να τεθούν από σήμερα στο επίκεντρο τριών τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και της Task Force. Ο νέος έλεγχος της οικονομίας και η τεχνική βοήθεια που θα παράσχουν τα κλιμάκια, θα διαρκέσουν περίπου 50 ημέρες, καθώς, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, στις 15 Μαίου θα έλθουν και οι επικεφαλής των δανειστών, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, ύψους 11,6 δισ. ευρώ, για τη διετία 2013- 2014.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα πρόκειται για μία πολύ μεγάλη προσαρμογή, η οποία στην επόμενη διετία θα ανέλθει στο 5,5% του ΑΕΠ, για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ εντός του 2014. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι απαραίτητη θεωρείται και η τεχνική βοήθεια, εκτός από την τρόικα, και από κράτη που έχουν εφαρμόσει ανάλογα προγράμματα (Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία).
Με βάση τον προγραμματισμό, έως την Παρασκευή 30 Μαρτίου πρέπει να είναι έτοιμη η πρώτη έκθεση προόδου για την καταγραφή και κατηγοριοποίηση όλων των κρατικών δαπανών. Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου για την περιστολή των δαπανών, μαζί με ένα προσχέδιο προτάσεων. Τέλος, εντός του Ιουνίου πρέπει να είναι έτοιμη η τελική έκθεση, ώστε τα μέτρα για μείωση των κρατικών δαπανών κατά 11,6 δις. ευρώ να συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012- 2016.

Τόσο στην έκθεση του ΔΝΤ όσο και σε αυτήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες συνόδευσαν την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος, γίνεται αναφορά σε απολύσεις στο Δημόσιο (ώστε να μειωθεί το κόστος μισθοδοσίας), σε κατάργηση όλων των κοινωνικών- προνοιακών επιδομάτων και αντικατάστασή τους με ένα (το οποίο θα λαμβάνει το 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας), σε νέες περικοπές στις συντάξεις, καθώς και σε επανεξέταση των δαπανών σε Υγεία, 'Αμυνα και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα τρία τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να «κατανεμηθούν» ως εξής: Ένα κλιμάκιο του ΔΝΤ και της Task Force θα διαπιστώσει την πρόοδο στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, την ενίσχυση των ελέγχων και την αναδόμηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Ένα δεύτερο κλιμάκιο της τρόικας, αποτελούμενο και πάλι από στελέχη του ΔΝΤ, θα συναντηθεί με ομάδα του ΚΕΠΕ. Ενώ, το τρίτο κλιμάκιο, πάλι από στελέχη του ΔΝΤ και της Task Force, θα δώσει έμφαση στα πληροφοριακά συστήματα ελέγχου των δοσοληψιών και οφειλών του Δημοσίου.

Καταγράψτες τις δαπάνες

Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, έστειλε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας επιστολές στους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, ζητώντας τους να καταγράψουν αναλυτικά τις δαπάνες των υπουργείων τους.
Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εταίροι μας έχουν σε μεγάλο βαθμό προσδιορίσει τις δαπάνες που θα κοπούν πριν από την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών.
Τόσο στην έκθεση του ΔΝΤ όσο και σε αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συνόδευσαν την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος, γίνεται αναφορά σε απολύσεις στο Δημόσιο ώστε να μειωθεί το κόστος μισθοδοσίας, κατάργηση όλων των κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων και αντικατάστασή τους με ένα το οποίο θα λαμβάνει το 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και νέες περικοπές στις συντάξεις.

Επίσης προτείνεται η επανεξέταση των δαπανών σε Υγεία, Αμυνα και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Φέτος οι δαπάνες οι οποίες έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις και επιδόματα) προσεγγίζουν τα 43 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ αφορούν στις συντάξεις.

Για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το σχετικό κονδύλι ανέρχεται στα 17,5 δισ. ευρώ και αυτό για τις λειτουργικές - καταναλωτικές δαπάνες «αγγίζει» τα 11 δισ. ευρώ.

Πηγή : ethnos.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις