Translate

ΣΕΠΕ: Μία στις τρεις επιχειρήσεις δυσκολεύεται να καταβάλλει δεδουλευμένα


«Πρωταθλητής» στις παραβάσεις ο κλάδος της οικοδομής.

Ο κλάδος της οικοδομής είναι ο πλέον επιρρεπής στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ 1 στις 3 επιχειρήσεις, δυσκολεύεται να καταβάλλει τα δεδουλευμένα, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ΣΕΠΕ για το 2011, που έχει στη διάθεσή του το ΑΜΠΕ.

Από τα αποτελέσματα των ελέγχων των επιθεωρητών εργασίας που διεξήχθησαν διαπιστώνεται ότι ο κλάδος των κατασκευών κτιρίων παρουσιάζει την μεγαλύτερη παραβατικότητα (124%) και ακολουθούν τα έργα πολιτικού μηχανικού με (76%), οι δραστηριότητες παροχής προστασίας και έρευνας με (54%), οι δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους (συνεργεία καθαρισμού) με (53%). Υψηλά ποσοστά εμφανίζει ο κλάδος των εξειδικευμένων κατασκευαστικών δραστηριοτήτων με (51%), και ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου με (35%).

Τα ποσοστά είναι ενδεικτικά για τη συνολική εικόνα της αγοράς με δεδομένο ότι οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ είναι περισσότερο εντατικοί σε κλάδους που εμφανίζουν μεγαλύτερη παραβατικότητα.

Κατά το έτος 2011 οι περιφερειακές υπηρεσίες Κοινωνικής Επιθεώρησης σ' όλη τη χώρα πραγματοποίησαν 31.515 ελέγχους και επέβαλαν 7.741 κυρώσεις (4.003 μηνύσεις, 3.738 πρόστιμα συνολικού ύψους 10.937.418 ευρώ και 1.554 μηνύσεις που προέκυψαν μετά από τη διενέργεια των εργατικών διαφορών), ενώ βρέθηκαν και 2.015 περιπτώσεις ανασφάλιστων εργαζομένων.

Οι περισσότερες μηνήσεις, το 68,8% του συνόλου, αφορούν στη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Στην καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αναφέρεται και το μεγαλύτερο ποσοστό (55,32%), εργατικών διαφορών που επιλύθηκαν από τους Επιθεωρητές Εργασίας.

Οι Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, εξέτασαν 21.345 περιπτώσεις εργατικών διαφορών, από τις οποίες επιλύθηκαν οι 9.843 και καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους 19.875.087 ευρώ.

Από τα πρόστιμα, το 13,54 %, αφορά σε παραβάσεις εργασίας τις Κυριακές και τα ρεπό, ενώ μεγάλος αριθμός προστίμων επιβλήθηκε και για εκπρόθεσμη κατάθεση καταστάσεων προσωπικού και ωρών εργασίας.

Οι καταστάσεις προσωπικού που κατατέθηκαν στις Κοινωνικές Επιθεωρήσεις ήταν μειωμένες κατά 14,31% σε σχέση με το 2010 γεγονός που συνεπάγεται μείωση των θέσεων εργασίας,. Συνολικά κατατέθηκαν 648.565 καταστάσεις, στις οποίες αναγράφονται 1.818.466 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, η μείωση των θέσεων εργασίας ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη με δεδομένο, ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, καταθέτει καταστάσεις περισσότερες από μια φορά το χρόνο. Μια επιχείρηση, καταθέτει νέες καταστάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας όχι μόνο όταν προσλαμβάνει ή αλλάζει νόμιμο εκπρόσωπο, αλλά και όταν μεταβάλει συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Κατά το 2011 κατατέθηκαν στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, 58.962 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση.

Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις