Translate

Aegean: Αύξηση πωλήσεων αλλά με ζημία, το 2011


Αύξηση πωλήσεων κατά 13% - σε 668 εκ. ευρώ - σημείωσε το 2011 η αεροπορική Aegean, λόγω της επέκτασης του διεθνούς δικτύου της και την κατά 15% αύξηση της επιβατικής κίνησης εξωτερικού, με την εταιρία να δραστηριοποιείται σε 102 διεθνή δρομολόγια, γεγονός που αντιστάθμισε, σε ότι αφορά την πορεία του κύκλου εργασιών, τη σημαντική κάμψη της ζήτησης στην εσωτερική αγορά.

Το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε ζημιές ύψους 27,2 εκ. ευρώ από ζημιές ύψους 23,3 εκ. ευρώ το 2010. Σημειώνεται, ότι το καθαρό αποτέλεσμα της χρήσης 2010 είχε επιβαρυνθεί από φόρους ύψους 8 εκ. ευρώ λόγω της έκτακτης εφάπαξ εισφοράς κοινωνικής ευθύνης.

Το κόστος καυσίμων και η σημαντική πτώση της ζήτησης από έλληνες καταναλωτές, τόσο για ταξίδια εσωτερικού αλλά και εξωτερικού, στο σύνολο του έτους και κυρίως κατά το τελευταίο τρίμηνο, ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που επιβάρυναν το αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, το κόστος καυσίμων αυξήθηκε κατά 62 εκ. ευρώ σε 184 εκ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του κόστους -ήτοι 45 εκ. ευρώ- να οφείλεται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 39%.

Παρά το ζημιογόνο αποτέλεσμα, η Aegean βελτίωσε τις λειτουργικές ταμειακές ροές, επιτρέποντάς της να επενδύσει στην αγορά χρονοθυρίδων (slots) στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Παράλληλα, διατήρησε υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση με τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα να διαμορφώνονται σε 166,8 εκ. ευρώ.

Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις